Местната власт трябва най-накрая да започне да си върши работата. Когато ромите заселват незаконно и строят жилища незаконно, местната власт трябва да сигнализира полицията, а не да се чака да се случи инцидент.

Затова настоя военният министър Красимир Каракачанов след заседание на ръководството на МВР в Министерския съвет по повод ескалацията напрежение в Габрово.

"Ситуацията е овладяна и полицията си свърши работата", увери вицепремиерът и допълни, че към момента ситуацията е спокойна, не се очакват нови провокации.

Клиенти пребиха продавач в Габрово заради забележка

Клиенти пребиха продавач в Габрово заради забележка

Служителят е с комоцио

Няма политическо вмешателство в недоволството на хората, увери Каракачанов и допълни, че това, което трябва да се направи е, че местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в подобни процеси.

По думите на Каракачанов не трябва да се чака момента, в който трябва да се намесва полицията. Кметовете на населени места и общини би следвало да бъдат много по-критични, когато подобен контингент се настанява, настоява вицепремиерът.

Каракачанов посочи, че подобни неща с нападения на роми над българи трябва да се пресичат още в зародиш. Според него те започват още от самонастаняването на подобни групи хора и затова нещо органите, които трябва да бъдат активни са общинските власти.

На въпрос на News.bg, дали концепцията за интеграция на ромите ще бъде достатъчна или трябва да се вземат допълнителни мерки, Каракачанов отбеляза, че без ясна държавна програма няма как да се постигне резултат.

Той припомни, че повече от 20 години тези въпроси се замитат под чергата, за да не се разсърди някой и да не ни се скара някой в Брюксел.

По думите му, крайно време е да бъдат казани нещата такива, каквито са, защото силовите мерки са последното нещо, което се взема.

Трябва да се започне с образованието, социалната политика и незаконните строежи, за да има ефект, призова Каракачанов.

Полицията ще остане в Габрово, докато е нужно, увери от своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Припомняме, рано тази сутрин градът осъмна под полицейска охрана заради снощната ескалация на напрежението в Габрово.

Причината - онзи ден трима мъже от ромски произход пребиха продавач в денонощен магазин.

Полицията е задържала нападателите и са им повдигнати обвинения за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице по хулигански подбуди.

Каракачанов събира МВР в МС заради размириците в Габрово

Каракачанов събира МВР в МС заради размириците в Габрово

Иска да се обсъди превенция спрямо хората, които обитават незаконни къщи

Преди дни, съдът постанови и условни присъди за братята от ромската махала, които бяха в основата на побоя над командос в пловдивското село Войводиново. Двамата го нападнали в гръб, заради забележка.

Случаят предизвика вълна от недоволство и протести. Ден след побоя повечето обитатели на циганската махала се бяха изнесли при роднини. Проверка на общинските власти показа, че много от постройките там са незаконни.

Дни след инцидента вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов обяви, че циганите са станали нагли.

По-късно той обяви и стратегията срещу циганизацията, която бе критикувана.

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

"Интеграцията на ромите" - милиони левове на вятъра според вицепремиера