Условни присъди получиха братята от ромската махала, които бяха в основата на побоя над командос в пловдивското село Войводиново, съобщи Нова телевизия.

Двамата го бяха нападнали в гръб, към тях се включили и други обитатели на ромската махала с подръчни средства.

Командос е с комоцио след забележка на пътя

Командос е с комоцио след забележка на пътя

Съседи на военния организират протест заради побой на пътя от 17- и 21-годишен ром

Пловдивският районен съд постанови условни присъди на братята Борис и Асен Пакетови. На връх Богоявление двамата нападнаха и пребиха 33-годишния командос Валентин Димов. Побоят бе на главния път Пловдив-Войводиново.

Една година условно с три години изпитателен срок е присъдата на по-малкия брат, който е на 18-години, а на 3 години условно с 5 години изпитателен срок е наказанието за 22-годишния Асен.

Много шофьори подминали побоя над командоса в село Войводиново
Обновена

Много шофьори подминали побоя над командоса в село Войводиново

Искат да бъдат изселени обитателите на незаконните постройки

Магистратите са одобрили споразумението между подсъдимите и прокуратурата. Съдът се е съобразил с това, че двамата са трудово ангажирани, единият има дете, както и чистото им съдебно минало. Пред съда и двамата са казали, че съжаляват за постъпката си.

Очаква се утре да бъдат пуснати на свобода. Присъдата влиза в сила от днес.

Напрежение във Войводиново, ромите се връщат и плашат с бунт
Обновена

Напрежение във Войводиново, ромите се връщат и плашат с бунт

След 16 часа ромите напуснаха, кметът на селото ги извел лично с бус

Малко след съдебното решение от ВМРО изпратиха своята позиция: "Условните присъди за извергите от Войводиново са проекция на пълзящата циганска наглост".

Според воеводите са нужни незабавни законодателни промени и приемане на Концепцията срещу циганизацията, се казва в позицията на партията. Според документа, условните присъди за поредния побой заради забележка е "гавра и обида".

"Свидетели сме на безпардонна наглост, защото двамата представители на циганския етнос са осъдени на пробация и ще се приберат вкъщи. И какво излиза - пребиваш жестоко някого и след два месеца си у дома", питат реторично воеводите.

Те отново акцентират, че трябва да се премахне възможността след подобни деяния обвиняемите да получават условна присъда.

Депутатът ПГ на "Обединени патриоти" Александър Сиди коментира във Фейсбук, че е изненадан от решението на съда. "Двама изверга пребиват почти до смърт един български военнослужещ, защото могат. Защото така. Без причина. Просто защото всичко човешко им липсва. С ритници в главата. С думите "остави ме да го убия". Животински. И срещу това получават условна присъда. Ще се приберат в незаконния си коптор и ще чакат следващата си жертва. Попаднала случайно на кръвожадния им инстинкт", пише Сиди.

Той категорично се обявява срещу подобни престъпления, извършени от нечовешка злоба и с особена дързост. "Българските граждани искат възмездие за тези двамата! И ще получат", пише Сиди.

Припомняме, заради забележка двамата братя (вероятно с помощ на жители от близката махала) пребиха на пътя командос, който се връщал от участие в Богоявленския ритуал.

Двамата братя-биячи бяха с мярка постоянен арест.

Случаят предизвика вълна от недоволство и протести. Ден след побоя повечето обитатели на циганската махала се бяха изнесли при роднини. Проверка на общинските власти показа, че много от постройките там са незаконни.

Дни след инцидента вицепремиерът по сигурността и военен министър Красимир Каракачанов обяви, че циганите са станали нагли. По-късно той обяви и стратегията срещу циганизацията, която бе критикувана.

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

Спиране на помощите, спешен опис на гетата и доброволни отряди в концепцията на Каракачанов за циганите

"Интеграцията на ромите" - милиони левове на вятъра според вицепремиера