Напрежение във Войводиново, роми се връщат в селото, близо 40 роми и представители от правозащитна организация няколко часа обикалят около незаконните ромски къщи, съобщава БТВ.

След преговори, малко след 16 часа ромите, които се завърнаха във Войводиново заедно с адвокат и правозащитници, напуснаха махалата. Кметът на селото ги е извел лично, шофирайки бус, съобщава 24 часа.

По-рано, към обяд, местното население излезе на спонтанен протест и около 50 души се опитаха да пробият полицейската блокада, но бяха спрени. Силно възмущение предизвиква жена с фотоапарат, която придружава ромите и говори на английски.

Ромите поискаха да нощуват в къщите си, а тези с бутнатите незаконни къщи обясниха, че им е обещано да им се осигурят фургони, ако се върнат. Заканиха с война и масови протести, ако бъдат изгонени отново от имотите.

Правозащитници обяснили на ромите, че докато съдът не се произнесе за законността на къщите им, могат да останат в тях. Жителите на селото бяха категорични, че "няма да позволим циганите да останат". 

Нов протест във Войводиново заради незаконните ромски къщи

Нов протест във Войводиново заради незаконните ромски къщи

13 постройки подлежат на събаряне…

"Процесът по разрастване на незаконните постройки в селото е от около 30 години", коментира на 10 чнуари кметът Димитър Тосев. По думите му след инцидента с командоса вече са премахнати 5 незаконни постройки, а днес предстои да бъдат съборени още 8.

Вкрая на януари жители на село Войводиново отново излязоха на протест и поискаха всички незаконни къщи в селото да бъдат премахнати.

На 7 януари 2019 г. командос бе пребит от двама роми на пътя в село Войводиново. Предполага се, че двамата побойници са били подпомогнати от група от близката циганска махала.

Командосът им направил забележка за това, че създават опасност на пътя и в отговор те го нападнали в гръб и с ритници в главата го довели в безпомощно състояние.

Каракачанов е непримирим към двойния стандарт между българи и роми

Каракачанов е непримирим към двойния стандарт между българи и роми

Не може някой да влезе в двор с прътове и нищо да не се прави

Припомняме, след случая с Войводиново, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че ще твори концепция за промени в политиката за интеграция на ромите. Тя включва стратегии, свързани с образованието, контрол на раждаемостта, както и трудовата повинност.

Каракачанов категорично отрече концепция за интеграция на ромите, която предизвика противоречиви реакции в парламента, да е свързана с предстоящите избори.

Според него проблемът с ромите и гетата става все по-сериозен и скоро ще ескалира, а нетърпимостта в обществото не престава да расте.

Марешки за Каракачанов: Постоянно прави тъпотии и лъже патриотите

Марешки за Каракачанов: Постоянно прави тъпотии и лъже патриотите

ВМРО е организирана престъпна група, заяви лидерът на "Воля"