73% от българите одобряват думите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов във Войводиново, че циганите "са станали вече нагли". Това сочат данни от експресно проучване на "Барометър България" относно позицията на Каракачанов за събитията в пловдивското село Войводиново.

Каракачанов: Гетата не се търпят
Обновена

Каракачанов: Гетата не се търпят

Тотално обвързване на социални помощи с труд и образование

Припомняме, побоят над военен във Войводиново, нанесен от група роми, и последвалата позиция на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов нажежиха политическите настроения през изминалата седмица.
Въпреки изказванията, че позицията на вицепремиера е крайна, дискриминативна и всява етническа омраза, 3/4 от сънародниците ни подкрепят Каракачанов в думите му.

Снимка 400309

Източник: "Барометър България"

На другия полюс - едва 12.1% от запитаните не одобряват изказването на Каракачанов. Според тези участници в анкетата позицията на военния министър е крайна и застрашаваща етническия мир.

14.9% пък нямат мнение по въпроса.

Каракачанов пита: Вие как ги наричате (циганите)?

Каракачанов пита: Вие как ги наричате (циганите)?

За решение на Светия синод или ООН циганите да са роми пита Каракачанов

Процентът одобряващи думите на вицепремиера значително надхвърля традиционния електорат на Обединени патриоти, от чиято квота е Каракачанов, и е резултат както на естественото възмущение срещу случилото се във Войводиново, така и защото голяма част от респондентите в социологическото проучване виждат в мнението и действията на вицепремиера не само справедлив отзвук на събитията, но и адекватна и навременна реакция от страна на политик и институция, в качеството му на военен министър, по повод извършено престъпление спрямо негов подчинен.

Макар и инцидентът да е битов, именно битовата престъпност е тази, с която се сблъскват лично повечето хора, пишат от "Барометър България". Това е и причината въпросът за случилото се във Войводиново да се възприема от обществото емоционално и лично.

Общественици подкрепят Каракачанов за думите му във Войводиново

Общественици подкрепят Каракачанов за думите му във Войводиново

Изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов

"Не може да се пропусне и фактът, че обществото става все по-чувствително спрямо ненаказуемостта и преекспонирането на темата за защита на правата, обвързани с определена етническа или социална група, без да има реципрочност на отговорностите, включително и отговорност пред закона", допълват от социологическата агенция.

Сондажът на "Барометър" е проведен в периода от 12 до 14 януари между 812 българи в страната.

ВМРО: Кой обвинява Каракачанов в дескриминация?

ВМРО: Кой обвинява Каракачанов в дескриминация?

Председателят на сдружение "Единство" на снимка с турското знаме и портрет на Ататюрк

Прави впечатление, че в изследването на "Барометър" Обединените патриоти определено вдигат дела на подкрепа сред населението - 7.6% заявяват, че ако изборите бяха днес, биха дали гласа си за тях. Така шансовете за влизане на ОП в следващия парламент заедно с ГЕРБ, БСП и ДПС определено се увеличават.

Припомняме, че в последното проучване на "Барометър" точно Красимир Каракачанов запазваше рейтинга си от 36% одобрение.

Тогава от социологическата агенция разтълкуваха позицията му като умерена и на балансьор. Явно избирателите го припознават като гарант за стабилност в малката, а от там и в цялата управляваща коалиция.

Само преди четири дни изследването на "Алфа Рисърч" показа, че Обединените патриоти остават извън парламента.
При заявена избирателна активност от около 48%, електоралният ресурс на Обединени патриоти пада до 2.9%.

Патриотите вън от парламента, ГЕРБ близко до БСП

Патриотите вън от парламента, ГЕРБ близко до БСП

Алфа Рисърч отчита криза на доверие към институции, партии и политици

Припомняме, на 7 януари, понеделник, командос беше нападнат и бит от младежи от цигански произход, на които направил забележка, че създават опасност за движението по пътя.
На следващия ден Каракачанов направи изказването си, обект на социологическото проучване, че циганите "са станали вече нагли".

Случилото се във Войводиново стана повод за многобройни протести срешу ромите. 

анкета

Какво да се направи във Войводиново?

Виж резултати

Да се събори цялото гето 75.8%

Да се узаконят парцелите 6.7%

Полиция в селото 24 часа 5.8%

Протести всяка вечер 2.0%

Социалните и учители да работят в гетото 9.8%

Вчера протестиращите във Войводиново временно прекратиха демонстрациите си, след като хората бяха призовани от кмета на селото да не протестират, докато се премахват незаконни постройки.

Впоследствие стана ясно, че хасковското сдружение "Единство" е подало жалба в Комисията за защита от дискриминация по повод думите на Каракачанов. От сдружението искат оставката на Каракачанов и заплашват с протести на ромите в цялата страна.
На 14 януари, понеделник, сдружението организира протест пред сградата на Министерски съвет, на който циганите заявиха исканията си за оставка на Каракачанов. Вчера председателят на сдружението Ачо Йорданов се закани да изкара 100 000 души от цяла България на протест, ако Каракачанов не подаде оставка.

Близо 200 цигани искат оставката на Каракачанов под прозорците на МС

Близо 200 цигани искат оставката на Каракачанов под прозорците на МС

Засилено полицейско присъствие пред МС