Нагласите на българските граждани за участие в изборите за Европейски парламент, които предстоят догодина, отбелязват лека динамика през последните два месеца - до голяма степен заради вътрешнополитически събития. Серията политически атаки срещу управляващите втвърдяват електората на ГЕРБ и Обединени патриоти. Атаките по повод жестокото убийство на журналистката в Русе, които се оказаха неоснователни, и заплахата отляво към статуквото на управление явно мобилизират електората на най-голямата партия в управляващата коалиция. От друга страна ултиматумът на ДПС - или оставка на вицепремиера Валери Симеонов, или бутане на правителството, пък видимо действа мобилизиращо за гласуващите за ОП, тъй като главният им движещ мотив е изолирането на Движението от властта.

Това тълкуват от социологическата агенция "Барометър България" на база резултатите от допитване, проведено в периода от 30 октомври до 1 ноември 2018 година, между 848 пълнолетни български граждани.

Според агенцията опозицията в лицето на БСП явно не черпи докрай от броженията в управляващата коалиция. Нагласите на избирателите да подкрепят левицата дори бележели лек спад, сочат данните.

БСП отсече, че правителството е за нищо

БСП отсече, че правителството е за нищо

Очевидно ГЕРБ имат жестоки и непреодолими противоречия вътре в коалицията

Социалистите по-скоро втвърдяват докрай ядрото на привържениците си, но посланията им - често свързани с политически скандали, не успяват да привлекат допълнителна подкрепа от периферията.

Подобен факт на наблюдавал и при подкрепата за ДПС, "но електоратът на Движението винаги е притежавал тази специфика - да гласува монолитно и то не заради припознаване на цели или платформи, а понякога по чисто етническа и икономическа зависимост".

За ДПС държавата е в пълен блокаж

За ДПС държавата е в пълен блокаж

За Карадайъ, управление на страната е популистко, цинично, брутално и позор

"Барометър България" изследва в проучването си доверието на гражданите в работата на правителството и ръководството на кабинета - на министър-председателя Бойко Борисов и неговите заместници (вицепремиери) - Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Екатерина Захариева.

Според агенцията не е изненадващо, че събитията през септември и октомври са повлияли на одобрението в работата на българското правителство и неговото ръководство. Данните отчитат промяна в доверието през последните три месеца.

Снимка 387209

Източник: Барометър България

В края на октомври 2018 година работата на Министерски съвет е одобрявана от 41% от българските граждани спрямо 44% през юли.

Одобрението към премиера Бойко Борисов е 37% спрямо 39% преди три месеца.
Вероятно българите имаха очакване от премиера за по-твърда и решителна позиция по повод искането за оставка на заместника му Симеонов.

Снимка 387211

Източник: Барометър България

При вицепремиера Валери Симеонов се отбелязва спад в одобрението - 11% от участниците в проучването посочват, че му се доверяват при 13% доверие и одобрение през юли.

Явно често непремерените изказвания на Симеонов допринасят за това. Българските избиратели вероятно му държат сметка за стабилността на кабинета и се опасяват от нови скандали, които биха довели до падане на управлението и предсрочни избори.

Снимка 387212

Източник: Барометър България

Външният министър и заместник министър-председател Екатерина Захариева остава извън политическата буря покрай смяната на министри и съпътстващите скандали и запазва 24% одобрение от анкетираните.

Томислав Дончев също търпи негативи, макар и да не е пряко замесен в отминалите събития, като одобрението към него сега е 28%, при 30% през юли.
Това вероятно се дължи в забавянето на реализирането на т.нар. електронно управление, чието въвеждане е в неговия ресор като вицепремиер.

Снимка 387213

Източник: Барометър България

Красимир Каракачанов запазва рейтинга си - 36% одобрение.
Явно с умерената си позиция на балансьор той се припознава от положително от избирателите като гарант за стабилност в малката, а от там и в цялата управляваща коалиция. Одобрението към него се обяснява и с личния му резултат на последните президентски избори, на които получи подкрепата на близо 600 хиляди българи, пишат от "Барометър България".

Борисов пита той ли да подава оставка

Борисов пита той ли да подава оставка

Ако Борисов поискал оставката на Симеонов, правителството падало