Ако премиерът Бойко Борисов поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, това ще доведе до нарушаване на коалиционното споразумение с патриотите, падане на правителството и хаос в държавата. Това заяви лично Борисов от Обединените арабски емирства, където е на официално посещение.

Нинова: Ако Борисов не поиска оставката на Симеонов, трябва да си ходят всички

Нинова: Ако Борисов не поиска оставката на Симеонов, трябва да си ходят всички

С изказването си Борисов припознал думите на Симеонов

В допълнение Борисов посочи, че и той не възнамерява да подава оставка. "Ами да подам аз тогава. Това ли ми казвате, и да хвърля държавата в хаос преди да се приеме бюджета, или всичко това, което творим досега, да отиде на вятъра, както десетилетия е отишло", попита реторично премиерът.

"Вън Валери Симеонов" извикаха десетки под прозорците на МС

"Вън Валери Симеонов" извикаха десетки под прозорците на МС

Протести са организирани и във Варна, Стара Загора, Пловдив, Враца, Силистра, Плевен

Борисов още веднъж поднесе извинения на протестиращите майки за изказването на вицепремиера Симеонов и отправи призив да спрат с протестните действия, така че ангажиментите към тях да бъдат изпълнени. По думите му поетите ангажименти към майките на деца с увреждания се изпълняват в пълен обем - както по отношение на допълнителните 150 милиона лева повече за системата, така и относно законопроектите.

"Знам, че майките работят за кауза, а за да се случи тази кауза работихме и със социалния, и с финансовия министър", посочи Борисов, допълвайки, че проектобюджетът на държавата за следващата година е вече публикуван.

"Да изчакат това време. Това са ангажиментите, които съм приел, подписал и изпълнявам в пълния им обем", апелира премиерът.

Сидеров иска Коалиционен съвет незабавно

Сидеров иска Коалиционен съвет незабавно

Бареков подстрекава за оставката на Симеонов

Той допълни, че ако поиска оставката на лидера на НФСБ, това би нарушило коалиционното споразумение с Обединени патриоти. Въпросът с оставката на Симеонов бил по-сложен, отколкото майките си го представяли, защото касаел министри, излъчени от ГЕРБ по коалиционното споразумение, за които Борисов носел партийна отговорност пред избирателите.

"Аз мога да му поискам оставката, но това няма правна стойност в нашите взаимоотношения. Второ, ако тръгна силово да искам неговата оставка така, както настояват майките, това означава, че мигновено ще се счупи цялата конструкция и те, въпреки че казват, че нямали политически искания или не търсели сваляне на правителството, всъщност с един подобен акт, то ще падне", коментира още министър-председателят.

"Надявам се колегите да решат взаимоотношенията си. Когато са си слагали подписите, са ги слагали като отговорни политици и сме се разбрали това да е за четири години. Всичко друго би било дезертиране, бягане от отговорност или нарушаване на споразумението", каза още Борисов.

Валери Симеонов не вижда защо да подава оставка

Валери Симеонов не вижда защо да подава оставка

Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли - не боли, това е истината

Припомняме, в петък - 19 октомври, докато в зала депутатите дебатираха по третия вот за недоверие към кабинета "Борисов 3" от БСП поискаха оставката на Валери Симеонов заради изказването му към майките на деца с увреждания.

Думите на Валери Симеонов били:
"Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях".
Изказването е направено след заседание на Национален съвет за тристранно сътрудничество на 16 октомври, вторник, по повод Закона за хората с увреждания.

По-късно премиерът Бойко Борисов се извини за думите на своя вицепремиер.

Симеонов се опита да обясни думите си в социалната мрежа Фейсбук. Също в мрежата Нинова каза на Борисов: "Стига с този театър".

По-рано днес майките на деца с увреждания излязоха на протест в няколко града в стараната с искане Симеонов мигновено да си подаде оставката.

Лидерът на "Атака" и председател на ПГ на патриотите пък поиска веднага да бъде свикан Коалиционен съвет ГЕРБ - ОП за оставката на Симеонов.

Първата дама: Репликата на Симеонов в една дума - позор

Първата дама: Репликата на Симеонов в една дума - позор

Позор за него, за партията му и за всички от нас, които са го избрали