Съпругата на държавния глава Румен Радев Десислава Радева определи репликата на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на децата с увреждания и техните протестиращи родители с една дума - позор.

"Репликата, изречена от него преди няколко дни мога да окачествя само с една дума - позор", написа Радева в пост в социалната мрежа "Фейсбук".

Според първата дама поведението на Симеонов е позор както за него, така и за неговата партия. Позор за него, защото се отнесъл толкова надменно и присмехулно към болни български деца и проблемите на техните родители. Позор за партията му, защото го защитила с нарочна позиция.

"Вън Валери Симеонов" извикаха десетки под прозорците на МС

"Вън Валери Симеонов" извикаха десетки под прозорците на МС

Протести са организирани и във Варна, Стара Загора, Пловдив, Враца, Силистра, Плевен

Според Радева думите на Симеонов обаче са позор и за "тези от нас, които са избрали такъв човек да ни представлява и работи в наш интерес."

Съпругата на президента коментира два члена от Конституцията на страната. Първият - член 14 - където пише, че семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата. Вторият - член 4, ал.2, където е посочено, че България гарантира достойнството на личността.

Валери Симеонов не вижда защо да подава оставка

Валери Симеонов не вижда защо да подава оставка

Човек не подава оставка за това, че казва истината. Боли - не боли, това е истината

Десислава Радева:
"Майките с черни тениски не крещят за привилегии, а се борят за достойно съществуване. За себе си и децата си. Лично за мен те са герои, направили по-трудния, но по-човешки избор, ако помним случая Могилино...
Подходът "Има черни тениски - има проблем..." се е провалил в исторически план. Според мен, за да ни има като българи не бива да се примиряваме с опитите за погазване на човешкото достойнство.
За да е съвсем ясно, ще прибегна до тълковния речник. Не за думата "Човещина". За нея не е нужен речник, а сърце. А за думата "Позор" - срамно, унизително положение, което предизвиква презрение."