Започна събарянето на незаконни постройки в циганската махала на пловдивското село Войводиново. Акцията се охранява от полицията, съобщи БНР.

Багери вече сринаха със земята няколко постройки. До края на деня е се предвижда да бъдат бутнати още осем незаконни бараки. В четвъртък сутринта машините ще премахнат още толкова опасни за живеене бараки.

Командос е с комоцио след забележка на пътя

Командос е с комоцио след забележка на пътя

Съседи на военния организират протест заради побой на пътя от 17- и 21-годишен ром

Събарянето е след издадена днес заповед на кмета на община Марица Димитър Иванов.

След началото на протестите на 7 януари - ден след побоя над командос от специалните сили на България, обитателите на ромската махала се изнесоха.

Наказания за биячите искат близките на жертвата във Войводиново

Наказания за биячите искат близките на жертвата във Войводиново

Всички големи партии купуват цигански гласове, обясни депутат от ВМРО

Тази сутрин около 20 души са дошли да си приберат покъщнината. Още двама мъже с бус следобед са дошли да натоварят багажа си в една от постройките и са заминали.

Изнасят се обитатели на ромската махала във Войводиново

Изнасят се обитатели на ромската махала във Войводиново

Продължава засиленото полицейско присъствие там

"Всички явно са се настанили при близки в други населени места", каза кметът на Войводиново Димитър Тошев.

Елекрозахранването в ромската махала също е прекъснато, подчерта директорът на Областната дирекция на МВР Атанас Илков. Повечето семейства са ползвали ток незаконно. За премахването на останалите сгради в махалата ще се изчака 14-дневният законов срок за обжалване.

15 опасни постройки в гетото на Войводиново

15 опасни постройки в гетото на Войводиново

Очаква се да бъдат съборени още утре

След час в пловдивското село Войводиново се очаква отново да има протест в подкрепа на близките на пребития командос. Колите на полицията и на жандармерията вече са преградили улицата към махалата, за да няма достъп до ромските къщи.

По-рано Районният съд остави в ареста двамата нападатели, на 17 и 21 години, на 33-годишния военнослужещ. Те са привлечени като обвиняеми за това, че са му нанесли средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Оставиха в ареста биячите на командоса от Войводиново

Оставиха в ареста биячите на командоса от Войводиново

Междувременно пострадалият е бил опериран успешно

Припомняме, на 8 януари вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов посети селото. Той увери пребития командос, че няма да се допусне саморазправа за неговите близки от наплашените цигани.

Малко по-късно в социалната мрежа Фейсбук бившият командир на 61 Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков призова парашутистите да се съберат на 11 януари на площада в село Войводиново с барети и знамена на мълчалив протест.

Военният бе нападнат Йордановден и е с травми на главата и комоцио, направил забележка на двама млади на пътя в пловдивското село Войводиново. В понеделник състоянието на бития Валентин се влоши.