Бившият командир на 61-ва Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков призова колегите си да отидат на 11 януари от 18 часа в пловдивското село Войводиново със знамена и сини барети.

"До всички парашутисти елате да се съберем на 11 януари 2019 г. в 18:00 часа пред църквата на село Войводиново да подкрепим нашия брат Вальо и семейството му. Да кажем не на циганския произвол. С българските знамена и синята барета", написа в социалната мрежа Фейсбук ген. Шивиков, това е оригиналният правопис.

Повод за протеста е побоят от цигани на командос от Българската армия.

Командос е с комоцио след забележка на пътя

Командос е с комоцио след забележка на пътя

Съседи на военния организират протест заради побой на пътя от 17- и 21-годишен ром

В поста му веднага се появиха коментари: "Оръжие нямате ли? Стига с тия знамена!!! Докажете, че сте мъже-военни".

Някои питаха каква да е подкрепата към командоса, който бе пребит от цигани в пловдивското село Войводиново след като направил забележка на двама младежи да не създават опасност на пътя.

"И така няма българин, който да не е възмутен от бездействието на репресивните органи спрямо циганския произвол. Ще се съберете и ще развеете знамената? По този начин само ще демонстрирате безпомощността на българското общество пред престъпността. Най-много и вас да ви набият и да станете за резил".

Много шофьори подминали побоя над командоса в село Войводиново
Обновена

Много шофьори подминали побоя над командоса в село Войводиново

Искат да бъдат изселени обитателите на незаконните постройки

В отговор друг потребител коментира, че е достатъчно да се съберат, пък ще се види. "Ти , какво искаш, бригадата да направи тактическо занятие във Войводино ли? И на мен така ми се иска , но е достатъчно да са там. Нали сам разбираш , че няма кой да каже: на оръжие", пише в коментарите.

Припомняме, пребитият от цигани командос е служител на 68-ма бригада Специални сили и има три задгранични мисии. Той е баща на две деца.

Протестите във Войводиново след побоя на командос не стихват

Протестите във Войводиново след побоя на командос не стихват

Местните настояват за събаряне на незаконните постройки в ромската махала

Сред коментарите има и такива, които търсят внимание. "Господин Шивиков само вие ли сте бивши и толкова високо подготвени, че призоваваш към обединени усилия само хората от Бригадата! Нали говорим за обединение а не за "Ние сме най добрите и няма по добри от нас".
Този призив ме накара да се замисля, че подкрепата на който и да е в България не е сигурно нещо, поради това че той иска да е във властта на всяка цена, а не в обединени структури и не според възможностите които има! Щом сте толкова силни християни - действайте сами, другите за какво са ви, най вероятно те ще ви пречат", коментира друг потребител на социалната мрежа.

Каракачанов: Гетата не се търпят
Обновена

Каракачанов: Гетата не се търпят

Тотално обвързване на социални помощи с труд и образование

Припомняме, подобно напрежение с представители на ромската общност имаше преди местните изборите през 2011 г. Тогава на 23 септември мъж от ромски произход прегази 19-годишният Ангел Петров.

Негов приятел, който е видял убития, не издържа на гледката и почина. След това в различни региони имаше протести.

Обвиниха двама от циганите, нахвърлили се върху полицаи в Ихтиман
Обновена

Обвиниха двама от циганите, нахвърлили се върху полицаи в Ихтиман

Прокуратурата има достатъчно доказателства срещу ромите