Районната прокуратура в Ихтиман повдигна обвинения спрямо двама цигани за това, че са нанасяли удари на полицаи. Ромите са обвинени и за това, че удряйки униформените, те са възпрепятствали изпълнението на служебните им задължения.

От прокуратурата заявиха, че по случая вече са проведени издирвания. Разследването стигнало до извода, че двамата обвинени несъмнено са извършили престъпленията, за които са обвинени.

Според обвинението на 6 февруари, между 17.20 и 17.40 часа, обвиняемият М. Д. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той оказал съпротива срещу полицейски служител, изпълнявал задълженията си по опазване на обществения ред. Циганинът дърпал и скъсал униформата на младши автоконтрольор - полицейски служител в управлението в Ихтиман, след което нанесъл удари в лицето му. Престъплението било извършено с изключителна дързост.

Вторият обвинен - бащата на първия, е обвинен за това, че по същото време и на същото място употребил сила спрямо полицейски служител. По време на инцидента той го дърпал за униформата, скъсал пагоните и джоба й и му нанесъл удар в лицето. С действията си той целял да осуети извършването на полицейска проверка на сина му.

Двамата обвиняеми - В. Р. и М. Д., са задържани за срок до 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска двамата да бъдат задържани за постоянно. Работата по случая продължава.

Напрежение между полиция и цигани в махалата в Ихтиман
Обновена

Напрежение между полиция и цигани в махалата в Ихтиман

В махалата се провежда полицейска акция

Вътрешният министър Валентин Радев изрази подкрепа за атакуваните в Ихтиман полицаи. В парламента той обясни, че служителите на реда са защитени от закона. "Аз също съм възмутен, не може така", сподели Радев.
"И ние, обществото трябва да свикнем - никой да не си позволява да посяга на длъжностно лице, защото те са тези хора, които да въвеждат ред", подчерта силовият министър и добави: "Върху тях като се посяга, се посяга върху държавността".

Припомняме, по-рано днес започна спецакция на полицията в ромската махала в Ихтиман. От МВР посочват, че акцията е насочена срещу криминалния контингент, както и с цел недопускане на ескалация на напрежение в района.

До тези спешните действия на полицията се стигна, след като вчера група от около 60 роми нападнаха полицаи при изпълняването на служебните им задължения. Полицаите преследвали шофьор, който криволичел по пътя. Водачът обаче избягал. Като установили автомобила, полицаите били нападнати, за да може нарушителят да се укрие.

По-рано днес шефът на Районното управление в Ихтиман Лъчезар Колев заяви, че и преди е имало подобно ситуации в ромската махала, но никога не се е стигало до чак такава агресия.

60 цигани нападнали полицаите в Ихтиман

60 цигани нападнали полицаите в Ихтиман

Циганите от Ихтиман се оправдават с видеоклип, показващ полицейски произвол