Тази сутрин в ромската махала в Ихтиман е проведена полицейска акция. По първоначални данни акцията няма връзка с битите от цигани полицаи в града, съобщи bTV.

Според местните жители униформените са издирвали 4 момчета за побой. Момчетата обаче не били вкъщи. Тогава полицаите претърсили няколко къщи.

Според разкази на хора от махалата в хода на акцията полицаите са избутали болен възрастен човек на земята. Малко след това човекът починал.

Към момента в ромската махала има голямо струпване на жандармерия. Огледите продължават.

От пресцентъра на МВР обясниха, че полицейската акция е насочена срещу криминалния контингент, както и с цел недопускане на ескалация на напрежение в района.

Акцията е започнала в 6.30 часа тази сутрин, в нея участват полицаи от РУ - Ихтиман и на Дирекция "Жандармерия". И в момента полицейските служители издирват лица от криминалния контингент.

Минути преди 8 часа днес е получен сигнал , че на адрес, който не е бил обект на полицейски действия, е починал 65-годишен мъж. Смъртта му е констатирана от пристигналия на място медицински екип, обясняват от МВР.

60 цигани нападнали полицаите в Ихтиман

60 цигани нападнали полицаите в Ихтиман

Циганите от Ихтиман се оправдават с видеоклип, показващ полицейски произвол

Припомняме, вчера група роми нападнаха полицаи при изпълняването на служебните им задължения. Полицаите преследвали шофьор, който криволичел по пътя. Водачът обаче избягал. Като установили автомобила, полицаите били нападнати, за да може нарушителят да се укрие. 

По-рано днес шефът на Районното управление в Ихтиман Лъчезар Колев заяви, че в нападенеито са участвали 60 цигани. По думите му и преди е имало подобно ситуации в ромската махала, но никога не се е стигало до чак такава агресия.

Припомняме и че в медиите беше разпространен видеоклип, показващ полицейски произвол. 
На него се чува как мъжки гласове карат задържан да прави различни неща пред камера. Според подателя на видеото клипът е заснет в Районното управление в Ихтиман. Хората, които приканвали видно почерпения циганин да прави номера, били полицаи.