33-годишният военен, бит от цигани във Войводинова не е реагирал, защото срещу него е имало две деца, той е можел да реагира, бил е 12 години в армията, но не е желаел да нарани, а и не е очаквал всички да му се нахвърлят, обясни пред БТВ бащата на пострадалия.

Семейството благодари на хората за подкрепата и на първите свидетели на място, на семейство от Сливен, което буквално е спасило военния. Много е зле и ударите са били само в главата и то с ритници, коментираха близките и добавиха, че според очевидци, циганите го повалили на земята и го ритали жестоко в главата.

Изнасят се обитатели на ромската махала във Войводиново

Изнасят се обитатели на ромската махала във Войводиново

Продължава засиленото полицейско присъствие там

Семейството се надява, че случаят няма да остане поредният безнаказан, когато буквално някой се опитва да убие брутално някой друг трябва да има наказания, не може да продължава така.

Командосът ще бъде опериран в болница в Пловдив, най-важното е да се оправи, коментира съпругата му. Потресена съм, че човешко същество може да се отнася така брутално към друго, имаме две деца, мъжът ми не е агресивен, не познаваме тези цигани, допълни тя.

Командос е с комоцио след забележка на пътя

Командос е с комоцио след забележка на пътя

Съседи на военния организират протест заради побой на пътя от 17- и 21-годишен ром

Напрежението във Войводиново коментираха Александър Сиди от ВМРО и Александър Методиев от ДПС.

Методиев обясни, че е опасно изкуственото създаване на напрежение между роми и българи както прави Каракачанов. Тези инциденти са плод на неграмотност, в случая причинната е че няма мерки, институциите не се вършат работата със законите, има закони, но няма законност. Не може битов скандал да се превръща в социална политика и да се наказват невинни цигански семейства в тези минусови температури.

Според Сиди, думите на Каракачанов не са крайни, не бива да си слагаме главите в пясъка. Като се събарят къщи, две правозащитни организации излизат и започват да обвиняват, защитават, да обясняват, че тези хора няма къде да живеят.

За Методиев това е опасно говорене и обясни, че той е от цигански произход и това го обижда, а Сиди добави, че е от еврейски. Ние циганите сме изстрадал народ и сме гонени винаги, тази година циганският етнос ще гласува по разум, за тези които са им подали ръка, обясни депутатът от ДПС.

Всички големи партии са купували цигански гласове, всички партии от прехода са купували, а във Войводиново едни хора просто пребиха един човек защото им е направил забележка, това се случи, коментира депутатът от ВМРО 

Каракачанов и Цветелин Кънчев са обикаляли ромски махали по времето на Евророма, за да целуват сополиви циганчета и да купува гласове, допълни Методиев.

Сиди обясни, че Методиев говори глупости, циганската наглост се търпи защото големите партии купуват гласове.

Каракачанов: Гетата не се търпят
Обновена

Каракачанов: Гетата не се търпят

Тотално обвързване на социални помощи с труд и образование

Държавата трябва да приложи мерки, включително и репресия, за да се разрешат проблемите с ромите, коментира пред НоваТВ общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера.

Недоволството не е съвсем спонтанно и се поражда в период преди избори, обясни Христо Николов от фондация "Саворе". "Тези гета са бомба със закъснител, заложена още по времето на социализма. Обезверени от институциите, хората използват така нареченото улично правосъдие", допълни той.

"Тези хора нямат задръжки, нито правосъзнание", обществото има проблем с начина на живот на ромите като цяло, коментира Контрера. "Фабриката за деца трябва да спре да работи", трябва орязване на социалните помощи за представителите на малцинството, допълни той.

Вина за тази ситуация имат не само правителствата и институциите, а и неправителствените организации, които толеритат подобно поведение през всички тези години, коментира пред БНТ депутатът от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов. "Надявам се, че през последната година и половина са взети достатъчно мерки и институциите вече действат адекватно. Каракачанов отиде там, за да тушира напрежението, а не да налива масло в огъня", допълни той.

"30 години никой не взима мерки, ние сме в тези квартали и знаем, че има т.нар. ромски тартори, но държавата я няма там. Не може Каракачанов, който е вицепремиер, държавник, да казва, че всички цигани са нагли, да насажда страхотна омраза", обясни Петко Асенов от Национален център за развитие на ромите.

"Решението е в контактна група и ние вече сме сформирали такава, в която участват Съюза на архитектите, Камарата на строителите, бившият министър на образованието Сергей Игнатов. Конкретни мерки за проблема не може да се вземат без участието на представители на малцинството," допълни той.

По-тежко обвинение за нападателите искат протестиращи във Войводиново

По-тежко обвинение за нападателите искат протестиращи във Войводиново

Местните смятат, че нападението над командоса е опит за убийство

Припомняме, на 8 януари вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов посети селото. Той увери пребития командос, че няма да се допусне саморазправа за неговите близки от наплашените цигани.

Малко по-късно в социалната мрежа Фейсбук бившият командир на 61 Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков призова парашутистите да се съберат на 11 януари на площада в село Войводиново с барети и знамена на мълчалив протест.

Военният бе нападнат Йордановден и е с травми на главата и комоцио, направил забележка на двама млади на пътя в пловдивското село Войводиново. В понеделник състоянието на бития Валентин се влоши.