Ще протестираме докато бъдат съборени всички незаконни къщи в махалата. Това е мнението на жителите на пловдивското село Войводиново, които за втори пореден ден се събраха пред църквата, за да изразят несъгласието си с агресията, пише "24 часа".

Повод за възмущението им е побоя над командос, който направил забележка да двама младежи от цигански произход.

Командос е с комоцио след забележка на пътя

Командос е с комоцио след забележка на пътя

Съседи на военния организират протест заради побой на пътя от 17- и 21-годишен ром

Хората настояват и за по-тежко обвинение срещу извършителите - братята Асен и Борис Пакетови. Към момента те са обвинени са за нанасяне на средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Според протестиращите двамата братя са искали да убият военнослужещия Владимир Димов.

Влошава се състоянието на пребития от роми командос

Влошава се състоянието на пребития от роми командос

Съселяни на боеца излизат на мирен протест пред черквата в 18 часа

На протеста присъства и кметът на община Марица Димитър Иванов и кметският наместник на селото Димитър Тосев.

"Комисия описа 15 опасни постройки в ромската махала, които трябва да бъдат бутнати, предстои да сключим договор с фирма", обясни Димитър Иванов.

Много шофьори подминали побоя над командоса в село Войводиново
Обновена

Много шофьори подминали побоя над командоса в село Войводиново

Искат да бъдат изселени обитателите на незаконните постройки

Комисията е установила още 16 други незаконно построени жилища, които също подлежат на премахване. Там обаче ще се следва законоустановената процедура - връчване на констативни актове на собствениците им и създаване на актове за събаряне, което може да се обжалва.

Войводиново продължава да е под полицейска обсада. На място са жандармеристи и спецсили, които трябва да гарантират обществения ред.

Докато на площада жителите на Войводиново са събрани на протест, ромската махала е пуста. Според местните, циганите са се разбягали от страх.

Припомняме, по-рано през деня вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов посети селото. Той увери пребития командос, че няма да се допусне саморазправа за неговите близки от наплашените цигани.

Малко по-късно в социалната мрежа Фейсбук бившият командир на 61 Стрямска бригада ген. Димитър Шивиков призова парашутистите да се съберат на 11 януари на площада в село Войводиново с барети и знамена на мълчалив протест.