Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) изразява своето категорично несъгласие с думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов за случая в Габрово и създалото се там напрежение.

Сдружението на общините се хваща за думите на Каракачанов, че "Местната власт трябва да започне да си върши работата и... да сигнализира полицията да се вземат предварителни мерки".

В Габрово протестират заради побой над продавач

В Габрово протестират заради побой над продавач

Извършителите са трима мъже…

Според НСОРБ правомощията на кметовете според законите в Република България позволяват на местните власти единствено да констатират проблемите, свързани с реда и сигурността. Като основни административно-териториални единици общините към момента нямат законово определени правомощия по опазване на обществения ред в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), обясняват от сдружението.

НСОРБ посочват, че законовата възможност за създаване на Общинска полиция е силно ограничена за местните власти. В тази връзка през последните 10 години сдружението е правило предложения до всички правителства състави на НС за промени в Закона за местното самоуправление, които да дадат възможност на общините за създаване на собствени звена за контрол по опазване на обществения ред.
"Целта на тези предложения винаги е била да има допълване между функциите на институциите, а не припокриване на техните задачи", пишат от НСОРБ. Това обаче не срещало подкрепа.

В тази връзка сдружението отново поставя въпроса на дневен ред. Общините настояват да се създадат такива структури, в които служителите да могат да изискват документи за самоличност, да задържат нарушителите до пристигане на полицейски орган, да отправят писмени предупреждения на (потенциални) нарушители и други.

"Считаме, че държавата трябва да предостави на общините достатъчно правомощия в тази сфера преди да започне да им търси отговорност", завършват от сдружението.

Марешки иска Каракачанов да се извини за сцените в Габрово

Марешки иска Каракачанов да се извини за сцените в Габрово

Да си ходи правителството, ако Каракачанов е толкова важен за тях, отсече Марешки

Припомняме, напрежението в Габрово дойде, след като трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка в Габрово.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест и даже се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

По този повод  по-рано днес военният министър Красимир Каракачанов свика среща на в МС, на която увери, че ситуацията в Габрово е овладяна.
По думите му нямало политическо вмешателство в недоволството на хората. Според него местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в подобни процеси.

Случаят пък стана повод за коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

Изказване направи и вицепремиерът Томислав Дончев, според който напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие това да се отрича. 

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно.
Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанесяне на лека телесна повреда.

Оставиха в ареста тримата нападатели от Габрово

Оставиха в ареста тримата нападатели от Габрово

Тримата ще бъдат преместени във Велико Търново