За парада на 6 май трябва да има военновъздушно училище.

Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на посещението си във факултет "Авиационен", който в момента е част от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново. Намеренията са да бъде възстановено Военновъздушното училище в Долна Митрополия.

Това може да стане с промяна на статута на факултета, а намеренията са той да се развие във Висше военновъздушно училище. Борисов обясни, че това може да стане и обясни накратко процедурата - Министерство на отбраната подава искане за акредитация, което трябва да получи подкрепата на МОН, да мине пред решение на Министерски съвет и да бъде гласувано от Народното събрание. Мнението на Борисов е, че процедурата може напълно да бъде мината и за празника на военните, "на парада на 6 май" армията ни да има и военновъздушно училище.

Борисов заяви, че това е проблем още от 2002 година, и обявява новината не защото "така ми е хрумнало". Още от години е идентифициран проблемът, при който броят на цивилните училища в България е скочил драстично, а военните училища са се свили до 3-4.

По думите на Борисов училището в Долна Митрополия ще подпомогне развитието на региона и усилията на правителството са изцяло за въздигането на Северна България. За това свидетелстват и предстоящите няколко първи копки на АМ "Хемус".

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов от своя страна благодари за усилията на правителство и подкрепата, която има за възстановяване на военновъздушното училище. "Каквото сме поискали, това сме поучили", заяви Каракачанов.

Бъдеще за Военновъздушното училище в Долна Митрополия

Бъдеще за Военновъздушното училище в Долна Митрополия

Създават работна група за по-бърза акредитация на училището

При посещението си във Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна Митрополия и факултет "Авиационен" към Националния военен университет премиерът Бойко Борисов е придружаван от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

Припомняме, депутатите от ресорната комисия подкрепиха преди повече от година предложението за възстановяването на военновъздушното училище в Долна Митрополия, изложено от военния министър Каракачанов.