На днешното си заседание Министерският съвет прие решение за откриване на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в град Долна Митрополия като национален център за подготовка на високо професионални кадри за Военновъздушните сили на България.

Новото висше военно училище се създава на базата на факултет "Авиационен" в структурата на Националния военен университет "Васил Левски". Подготовката на курсантите, военнослужещите, студентите и докторантите в новото училище ще се обезпечава от преподавателите на този факултет, които ще бъдат преназначени в новото Висше военновъздушно училище.

Борисов обеща Военновъздушно училище за парада на 6 май

Борисов обеща Военновъздушно училище за парада на 6 май

Да бъде възстановено Военновъздушното училище в Долна Митрополия

Откриването на самостоятелно висше военновъздушно училище е необходимо поради промяната на модела за подготовка на специализирани кадри, които отговарят на съвременните изисквания на военновъздушните сили и авиацията. В него ще се извършва обучение за придобиване на различните степени на висшето образование по акредитирани военни и граждански специалности за нуждите на Военновъздушните сили, Военноморските сили и други структури на Въоръжените сили, както и на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи, гражданските авиационни институции и фирми, военнопромишления комплекс и научноизследователските организации.

Целта на министъра на отбраната Красимир Каракачанов е Народното събрание да приеме решение за откриването на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" до 6 май - Деня на храбростта и празник на Българската армия.