"Преговорите за сключване на договор между правителствата на България и САЩ продължават и сме уверени, че Ф-16 Блок 70 е най-добрата комбинация от оперативни способности, най-ниски разходи за експлоатационния цикъл и цялостни разходи за програмата, която ще отговори на изискванията на българските военновъздушни сили в бъдеще."

Такъв коментар направиха от Локхийд Мартин по повод одобрението на Конгреса на САЩ България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя Ф-16

В съобщението си до медиите те уточняват, че оценките за разходите, включени в нотификацията на Конгреса, дават максималната обща цена.

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Очаква се в проекта за договор общата сума да бъде 1,2 млрд. долара…

По думите им така се предоставя възможност за допълнително разширяване на програмата, без да се изисква повторно одобрение от американския Конгрес.

"Тази цена обаче не е показателна за крайната стойност на договора и не трябва да се разглежда по този начин", пишат още в позицията си от Локхийд Мартин.

По думите на Джон Нилсън, директор Комуникации на Локхийд Мартин за Европа и Израел, одобрението на Конгреса е важна стъпка в процеса по чуждестранни военни продажби. То е необходимо условие преди правителството на САЩ да може да изпрати финалната си оферта до правителството на България, подчертава той.

Локхийд Мартин: Ако България купи 16 изтребителя F-16, вторите 8 ще са на по-ниска цена

Локхийд Мартин: Ако България купи 16 изтребителя F-16, вторите 8 ще са на по-ниска цена

Пилотите ще се обучават в САЩ…

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1, 8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена.

През януари депутатите дадоха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на самолетите, като за решението гласуваха 130 народни представители, а 84 бяха против.

Каракачанов: 1.8 млрд. лв. за нови изтребители е само рамка

Каракачанов: 1.8 млрд. лв. за нови изтребители е само рамка

И след получаване на договора продължават преговорите

В края на миналата седмица министъртъ на отбраната Карасимир Каракачанов заяви, че преговорите продължават, но има какво да се изпилява в цената и условията. 

На 20 май той направи коментар, че някои от параметрите, които се предлагат от американска страна не са изгодни. По думите му "дяволът е нюансите". 

Преговорите за F-16 продължават, увери Каракачанов

Преговорите за F-16 продължават, увери Каракачанов

По думите му обаче има какво да се изпилява в цената и условията