Някои от параметрите, които се предлагат от американската страна в офертата за придобиване на нов изтребител, не са изгодни. 

Заплащането е по-високо от очакваното и то неоправдано по-високо. Това призна в студиото на Нова телевизия военния министър Красимир Каракачанов.

Като пример за това той даде заплащане, което американците искат, за езиково обучение на българските пилоти. Той не вижда никакъв смисъл да се заплаща от страна на държавата, а и на българските данъкоплатци, нещо, което пилотите ни така или иначе имат - те са преминали през езиково обучение.

Военният министър отрече да се водят преговори за сваляне на цената по този начин, че боеспособността на изтребителите да бъде орязана и намалена.

"Не става въпрос за рязане на способности, например да се свалят ракетите... За някои от компонентите смятаме, че цените не отговарят", бе категоричен Каракачанов и даде пример с чаша, което се предлага за 5 лева, а реалната й стойност е 3 лева.

Румен Радев отсече: Конкурсът за избор на изтребители беше опорочен

Румен Радев отсече: Конкурсът за избор на изтребители беше опорочен

Според него това е троен удар по България

Красимир Каракачанов се противопостави на твърдението на президента Румен Радев, че сме задраскали състезателната процедура.

Според Каракачанов обаче на пазара всеки се опитва да печели повече и това е нормално, но е в сферата на политиката и геополитиката. Той разбира по друг начин отношенията в сферата на отбраната, където трябва да има идея и цел да имаш годен и боеспособен съюзник, като това е политическо решение.

Каракачанов се опасява, че ако не се договори плащане на вноски за новите изтребители, това може да спре плащанията по другите проекти за модернизация на армията ни, а може и да удари повишаването на възнаграждението на военнослужещите.

Каракачнов: Дяволът е в детайлите.

Според министъра с който и да водим преговори - за италиански или шведски изтребители - бихме имали подобни проблеми в нюансите на сделката.

На въпрос дали се опасява от нов Костинброд в четвъртък/петък, както заяви вчера премиерът Бойко Борисов, военният министър и вицепремиер заяви, че не разполага с конкретна информация.

Въпреки това обаче той посочи, че както се развива предизборната кампания, нещата не опират само до опасения.

Каракачанов нападна лидерът на "Воля" Веселин Марешки, който сипел лъжи и компромати навсякъде. "От едно лице с четири дела срещу себе си чух всичко..., в един момент се зачудих дали не съм убил баба си", коментира Каракачанов. Според него обаче не може никой, който има имунитет и смята, че е безнаказан, да раздава морални присъди, да клевети и лъже. "Айде стига толкова", отсече Каракачанов и така подкрепи проекта на парламентарната група на ВМРО за наказателна отговорност за политици заради лъжи.

"Воля" обвиниха Каракачанов, че не познава логото на ВВС

"Воля" обвиниха Каракачанов, че не познава логото на ВВС

Искат оставката му заради злоупотреба с поста си

Красимир Каракачанов категорично отхвърли и всякакви въпроси за имотната си декларация. "Кое е нарушението, какво не съм спазил в закона", попита той и цитира член от инструкциите за попълване на имотните декларации, където пише, че тераси и мазета може и да не се декларират.

"После върви обяснявай, че нямаш сестра...Това не е свобода на словото, това е клевета", заяви Каракачанов.

Той подкрепи инициативата на главния прокурор за проверка на офшорните сметки на хора, които заемат висши държавни длъжности. Според Каракачанов тези сметки трябва да бъдат публични и обществото да има информация за тях.

Офшорните сметки не са забранени по закон, но е хубаво да се знаят, според Красимир Каракачанов.

"Апартамент гейт" погълна и Каракачанов

"Апартамент гейт" погълна и Каракачанов

Вицепремиерът е купил жилище в квартал "Възраждане" на занижени цени