Главният прокурор Сотир Цацаров изиска всички банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

Цацаров поиска информацията с официално писмо от председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както лично, така и чрез свързани или подставени лица.

Радев има труден диалог с Борисов заради безконтролността и безнаказаната корупция
Обновена

Радев има труден диалог с Борисов заради безконтролността и безнаказаната корупция

Имало обаче важни теми, по които съгласието е наложително

В справката от прокуратурата се изисква включително и информация от финансовото разузнаване за имуществото на лица, заемащи висши публични длъжности.

В писмото Цацаров подробно описва, че в справката изисква да има:

  • притежавани от тях /лично или чрез свързани или подставени лица/ банкови сметки в чужбина, недекларирани по съответния законов ред;
  • притежавани от тях /лично или чрез свързани или подставени лица/ недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност, недекларирани по съответния законов ред;
  • участие /лично или чрез свързани или подставени лица/ в търговски дружества в чужбина, включително офшорни компании, без това да е декларирано по съответния законов ред;
  • извършени /лично или чрез свързани или подставени лица/ разходи и инвестиции в чужбина със средства, недекларирани по съответния законов ред.

На финала на писмото от главния прокурор се казва, че наличната в ДАНС информация следва да бъде доставена без забавяне и с максимална конкретика.

На Порожанов едва ли ще му се случи нещо от страна на прокуратурата

На Порожанов едва ли ще му се случи нещо от страна на прокуратурата

Очевидно на Борисов му е трудно да освобождава министри, назначени по договорка с други силови фактори във властта

Припомняме, след избухването на скандала в апартаментите и къщите за гости на властта прокуратурата започна няколко проверки. От страна на главния прокурор беше разпоредена проверка на всички къщи за гости, като стана ясно, че в обхвата й влиза и работата на ДФ "Земеделие". В скандала с къщите за гости бяха замесени имената на подалия оставка зам.-министър на икономиката Александър Манолев, но и на депутата от БСП и кандидат за ЕП Елена Йончева.

От друга страна все още продължава да тече проверката, също разпоредена от главния прокурор, на имуществото на намиращото се в отпуск ръководствона Комисията за борба с корупцията Пламен Георгиев (заради апартамента му с тераса) и неговия заместник. Тази проверка ще обхване и имотното състояние и на шефа на Следствието Борислав Сарафов и на председателя на ВКС Лозан Панов.

Също така проверка бе оповестена и на имотните сделки на фирмите на Валери Симеонов.

Всички тези проверки продължават да текат и все още няма краен резултат.