Диалогът ми с изпълнителната власт е труден и то е поради безконтролното управление и безнаказаната корупция. Това коментира президентът Румен Радев.

"Не можем да градим модерна България, ако оставим нещата постарому, като се вихри безнаказаност и беззаконие. Възстановяването на държавността у нас минава през възмездието", настоя той пред журналисти в Асеновград, помолен да коментира диалога си с министър-председателя.

Радев обаче подчерта, че не иска България да затъва в корупционни скандали, да бъде синоним на корупция. "На това трябва да се сложи край, но това няма да стане с мълчание, със спиране на говоренето по тези теми, а с разнищване и прочистване", посочи държавният глава и допълни, че за справяне с проблемите са необходими разкрития, конфискация, връщане на пари.

Премиерът не уволнявал урбулешката

Премиерът не уволнявал урбулешката

Учуден бил защо му задават въпрос за оставката на Каракачанов

"Виждате, че премиерът всяка седмица събира пряко подчинените му служби и компетентни органи и както се ровят в кофите за боклук за контрабандни цигари, е време да се заровят и в задграничните офшорни сметки, в имотите и фирмите на политици чрез подставени лица", настоя Румен Радев.

По думите му компетентните институции няма да могат да мотивират своето бездействие, ако медиите продължават да ги изпреварват с разкрития за корупция.

"Според мен проблемът на министър-председателя не е в липсата на домашни визити у негови министри и партийци. Не е дори и във факта, че назначеният от управляващите антикорупционен орган не хваща необяснимото богатство на някои политици и дори да го правеше, той щеше да констатира само крайната фаза на корупционния акт и малка част от откраднатото. Истинският проблем на премиера е, че безконтролността на управлението генерира корупция в големи размери и това не може да се лекува с медийно осветяване на прегрешилите и оставки", изтъкна Радев и призова за въвеждане на прозрачен и отговорен стил на управление с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци.

Той обаче допълни, че има важни теми, по които съгласието е наложително, като посочи за пример привличането на стратегически инвеститор в областта на автомобилостроенето.

За реформа в ЕС призова Румен Радев пред Щайнмайер

За реформа в ЕС призова Румен Радев пред Щайнмайер

Стратегическа германска инвестиция е обсъдена между двамата президенти

"Специално за завода на "Фолксваген" аз поканих германския президент, имах много ползотворни разговори с него и с водената от него делегация", подчерта държавният глава по време на посещение в Асеновград.

"Изрично по мое настояване посетихме водещо немско предприятие в района на Пловдив, за да може чрез немските медии да стигне до широката немска общественост посланието, че нашият модел на икономическо сътрудничество е успешен, че България е надеждна и перспективна дестинация", добави той.

Междувременно държавният глава се обяви срещу външна намеса в българската образователна система, коментирайки вчерашното изказване на турския посланик у нас Хасан Улусой, който поиска повече възможности за изучаване на турски език в България като условие за повече турски инвестиции. 

"Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство - за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си - трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно", настоя той.

Премиерът Бойко Борисов заяви вчера, че ще бъде търсено обяснение от турския посланик дали е имал предвид задължително изучаване на турски език. В понеделник дипломатът ще бъде извикан в Министерството на външните работи, за да даде обяснение за думите си.

Румен Радев беше в Асеновград по повод празника на града. Той прие строя на почетните роти на Четвърти артилерийски полк и поздрави асеновградчани.

Борисов се възмути: Всяко изказване на Радев е против управлението

Борисов се възмути: Всяко изказване на Радев е против управлението

Вместо да каже на хората си да се върнат на работа в парламента