Трябва да се направят важни и неотложни реформи в ЕС, за да няма следващи кандидати за излизане от съюза. За това призова държавният глава Румен Радев пред германския президент Щайнмайер на брифинг в сградата на президенството.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е на двудневно официално посещение в България.

Според Румен Радев, ако не разрешим кризата покрай Брекзит, все по-трудна ще става позицията на Европа в заобикалящия я свят. Много е важно да имаме единна европейска позиция по Брекзит и да не допуснем Брекзит да блокира възможността на Европа да взема временни, важни и единни решения, призова Радев.

По думите на Радев много е важно да се отговори на въпроса защо има държави, които искат да излязат от Европейския съюз.

Великобритания трябва да бъде запазена в Европейския съюз, призова също от своя страна президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

ЕП одобри безвизов режим за британците след Брекзит

ЕП одобри безвизов режим за британците след Брекзит

502 депутати срещу 81, 29 се въздържаха

Той е категоричен, че не сме в положението да се коментира какво ще се случи през следващите дни и седмици в английската страна. Щайнмайер обаче е сигурен, че Долната камара на парламента ще намери правилната позиция за Англия.

"Каквото и решение да вземат великобританците, от това не трябва да произлиза нова криза за Европейския съюз", заяви немския държавен глава.

Запитан дали "Фолксваген" ще инвестира в България, Радев каза, че по време на срещата са обсъдени перспективите за стратегическа германска инвестиция. Успешното партньорство дава достатъчно основание да вярваме, че България е готова и заслужава стратегически инвеститор със затворен цикъл на производство, посочи българският държавен глава.

Патова ситуация в Лондон за Брекзит

Патова ситуация в Лондон за Брекзит

Без положителни сигнали от Европа

Посещението на германския президент не е само за търговските отношения между България и Германия, а и за значими немски инвестиции, успешно икономическо сътрудничество и съвместни производства, заяви преди това Радев.

Посещение на германския президент има голямо значение за развитието на двустранните отношения, защото то идва във важен момент за нашата страна, в който България ясно очертава своите приоритети за икономическа, политическа и социална интеграция в Европа, подчерта президентът.

По думите на Радев усилието за икономическа, политическа и социална интеграция в Европа е невъзможно без ефективна пазарна икономика, в което Германия подкрепя България.

С Германия ни свързват дълбоки връзки и между народите винаги е имало близост, независимо от предзивикателствата на различните епохи, посочи Румен Радев.

€8.2 млрд. достигна стокообменът между България и Германия през 2018 г.

€8.2 млрд. достигна стокообменът между България и Германия през 2018 г.

Без политическата стабилност и устойчивото развитие трудно се постига ръст

"Германия за нас е стратегически, икономически, търговски партньор надежден съюзник и дългогодишен приятел", заяви Радев и изтъкна, че стокообменът между двете държави за миналата година надхвърля 8 млрд. евро. Държавният глава вярва, че тази тенденция ще се запази.

България играе все по-важна роля за просперитета на Западните Балкани и затова страната ни разчита на Германия страната ни да бъде част от Берлинския процес, сигурен е държавният глава.

Евродепутатите одобриха 3-те неудобни текста в пакета "Мобилност"
Обновена

Евродепутатите одобриха 3-те неудобни текста в пакета "Мобилност"

На първо четене

Той коментира и темата по Пакета "Мобилност" 1, който според президента е насочен срещу единния пазар и четирите свободи в ЕС.

Двамата президенти са обсъдили реформите в правосъдната система, държавната администрация, вътрешната сигурност, опазване на външните граници на Европейския съюз. Особен акцент е поставен върху отличните отношения в образованието, науката, културата и туризъма. Особено важно е сътрудничеството и в сферата на отбраната, като съюзници в НАТО, вътрешните и външните предизвикателства пред Европейския съюз, организираната престъпност, нелегалната миграция, големите енергийни инфраструктурни проекти. 

"Както Германия се нуждае от Европа и Европа се нуждае от Германия, така и България се нужда от Европа и Европа се нуждае от България." Това заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер след среща с държавния глава Румен Радев в президентството.

България стана важно място за инвестиции в работата на германската индустрия, отбеляза Щайнмайер. Той посочи, че България е показала по време на председателството си на Съвета на ЕС, че е един стабилизиращ фактор в европейското сътрудничество, но е и страна с много важни съседи.

Германският президент акцентира, че Германия и България са тясно свързани една с друга, отношенията им никога не са били толкова тесни и интензивни и през следващите години заедно могат да гледат напред. Според Щайнмайер, когато отношенията са плодотворни, може да се говори за едно добро функциониране на политиката и икономиката.

Германският президент също коментира стокообмена между двете държави, който според него показва, че има голям дял в износа на български стоки в България.
Той припомни, че е бил в България през първите дни на 2007 г. при приемането и в Европейския съюз и е видял радостта и ентусиазма в хората.

По-късно германският президент Щайнмайер имаше среща и с премиера Бойко Борисов.

Борисов хвали германските инвеститори пред Щайнмайер

Борисов хвали германските инвеститори пред Щайнмайер

30% от най-големите инвеститори у нас са от Германия