Европейският парламент одобри безвизов режим за британците и в случай Брекзит без сделка, обявиха от законодателния орган.

Британските граждани ще могат да влизат на територията на ЕС безвизово за кратък период след Брекзит, ако гражданите на ЕС получат същите условия при пътуване до Острова.

Патова ситуация в Лондон за Брекзит

Патова ситуация в Лондон за Брекзит

Без положителни сигнали от Европа

502 депутати срещу 81, 29 се въздържаха, подкрепиха проектозакона, който ще влезе в сила от излизането на Великобритания от ЕС. От тази дата британските граждани ще могат свободно да пътуват в ЕС без виза до 90 дни за период от 180 дни.

Обединеното кралство ще бъде включено в списък с повече от 60 трети страни и територии, които не трябва да кандидатстват за виза при пътуване в ЕС за бизнес, туризъм или при посещение на роднини и приятели. Но за работа ще трябва да си изкарат виза.

Юнкер без повече отсрочки за Брекзит: 12 април
Обновена

Юнкер без повече отсрочки за Брекзит: 12 април

Ако парламентът одобри сделката, ЕС трябва да бъде подготвен да приеме отлагане до 22 май

ЕС едностранно ще гарантира безвизов режим на британците, но на базата на реципрочност.

Ако Великобритания въведе виза за граждани на най-малко една страна членка, ще трябва да се приложи реципрочен механизъм, предвиден в законодателството на ЕС, пише в текста. Това може да доведе до въвеждане на визи за британците.