Няма да има повече отлагания на Брекзит, 12 април е крайният срок. Това стана ясно от изявлението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент, информират медии.

Вчера премиерът на Великобритания Тереза Мей се обърна към нацията след 7-часово заседание на кабинета. Тя обяви, че е необходимо още едно отлагане на Брекзит и е готова да започне преговори с лидера на лейбъристите Джереми Корбин за излизане от политическата криза около Брекзит.

Мей предупредена, че Брекзит пакт с Корбин може да разбие консерваторите

Мей предупредена, че Брекзит пакт с Корбин може да разбие консерваторите

Евроскептични депутати са ужасени от предложението на Мей към лейбъристите

Юнкер обаче отхвърли идеята и обяви, че Обединеното кралство няма да получи ново кратко отлагане на Брекзит. Но по думите му това може да се промени, ако британският парламент ратифицира сделката за Брекзит до 12 април.

"12 април е последният краен срок за ратифициране на споразумението за напускане в Камарата на общините. Ако това не бъде направено дотогава, няма да е възможно допълнително кратко отлагане", предупреди Юнкер пред законодателния орган.

Ако парламентът одобри сделката с Брюксел за Брекзит до настоящия краен срок, ЕС трябва да бъде подготвен да приеме отлагане до 22 май, добави той.

Австрийският канцлер не вижда причина за отлагане на Брекзит
Обновена

Австрийският канцлер не вижда причина за отлагане на Брекзит

Вариантът без сделка ще нанесе голяма вреда върху британската икономика

Според него сега Брекзит без сделка е най-вероятният сценарий.

Не е резултатът, който желая. Но е резултат, за който аз се погрижих, че ЕС ще бъде готов, продължи Юнкер.

По думите му ЕС е подготвен да допусне гъвкавост по отношение на политическата декларация с цел приемане на нови идеи за бъдещите отношения. Ние сме открити от самото начало, каза той и поясни, че са готови да започне втората фаза от преговорите.

Британски министър подаде оставка заради решението на Мей за Брекзит

Британски министър подаде оставка заради решението на Мей за Брекзит

В писмото си с оставката той благодари на Мей за "сериозната грешка"

Юнкер отбеляза още, че през следващата седмица на срещата на върха евролидерите ще чуят намеренията на Тереза Мей.

В края на миналия месец Европейският съвет реши да отложи Брекзит до 12 април, за да даде възможност на Обединеното кралство да ратифицира споразумението. Ако Лондон не го стори, ще трябва да напусне Общността без сделка на договорената от евролидерите дата. Ако Лондон одобри сделката, Великобритания ще получи удължаване на срока за напускане до 22 май.

Днес следобед Мей ще проведе разговори с Корбин за излизане от политическата криза. 

Междувременно Buzzfeed съобщава, че ЕС може да разреши дълго отлагане на Брекзит до края на годината или март 2020 г. Ако Великобритания не прокара споразумението до 11 април, ЕС не е склонен да позволи ново кратко отлагане на Брекзит.