Премиерът на Великобритания Тереза Мей е предупредена, че евентуален съюз с лидера на Лейбъристката партия Джереми Корбин за сделка за Брекзит може да унищожи Консервативната партия, пише "Гардиън".

Евроскептични депутати са ужасени от предложението на Мей към лейбъристите. Вчера премиерът се обърна към нацията след 7-часово заседание на кабинета. Тя обяви, че е необходимо още едно отлагане на Брекзит и е готова да започне преговори с Корбин за излизане от политическата криза около Брекзит.

Австрийският канцлер не вижда причина за отлагане на Брекзит
Обновена

Австрийският канцлер не вижда причина за отлагане на Брекзит

Вариантът без сделка ще нанесе голяма вреда върху британската икономика

Десетки про-Брекзит консерватори остро разкритикуваха отправеното от Мей предложение, което може да доведе до скъсване на ангажимент към манифест да не се търси митнически съюз с ЕС.

По-рано днес Найджъл Адамс от британското правителство подаде оставка като протест срещу Мей. Той предупреди, че тя "подготвя сделка с марксист".

Тази сутрин министър-председателят писа до всички консервативни депутати, за да им обясни решението си. Тя обвини Демократичната юнионистка партия и евроскептичните консерватори за отхвърлянето на сделката й за Брекзит.

Tуск призова към търпение в преговорите за Брекзит

Tуск призова към търпение в преговорите за Брекзит

Тереза Мей ще поиска ново отлагане на "развода" с ЕС

Въпросът е как можем да убедим парламента да ратифицира споразумението? Правителството предпочете да го направи с гласовете на консерваторите и Демократичната юнионистка партия. Но след три неуспешни опита е ясно, че това не може да се случи, пише Мей в писмото.

Днес по-късно Мей и Корбин ще проведат разговори в опит да съгласуват обща позиция до края на седмицата. Всяко договорено от тях споразумение ще бъде представено пред ЕС на срещата на върха следващата седмица.

Ако не успят, британското правителство ще поиска от парламента на Великобритания да гласува различни варианти, включително поредно гласуване на сделката й и алтернативи като участие в митнически съюз.

Британски депутати внасят предложение за отлагане на Брекзит

Британски депутати внасят предложение за отлагане на Брекзит

Предвижда парламентът да поиска от премиера Тереза Мей да излезе с предложение за отлагане на Брекзит

Вчера Корбин обяви, че е "много радостен", че ще има възможност да разговаря с Мей за визията на лейбъристите за Брекзит, която предвижда постоянен митнически съюз и защита на правата на работниците.

В същото време министърът за Брекзит Стив Баркли коментира, че ще има малко желание за компромис от страна на консерваторите.

Според евроскептиците сега процесът е напълно в ръцете на хора, които подкрепят оставане в ЕС.

Междувременно по време на седмичния блиц контрол в Камарата на общините Мей обяви, че консерваторите и лейбъристите искат да гарантират, че Обединеното кралство ще напусне ЕС със сделка.

Великобритания е близо до Брекзит без сделка, предупреди Барние

Великобритания е близо до Брекзит без сделка, предупреди Барние

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит направи коментара след поредния провал в британския парламент

"Целта на днешната среща с Джереми Корбин е да се разбере в кои сфери сме съгласни по отношение на Брекзит", обясни Мей пред долната камара и добави, че двете партии искат да защитят пазара на труда и свободното движение след Брекзит.

Корбин от своя страна коментира, че е готов за "сериозни обсъждания" с британския премиер. Той ще настоява всичко договорено с Мей да бъде вписано в закона.

Мей не изключва Великобритания да участва на европейските избори, ако ЕС позволи по-голямо отлагане на Брекзит.