Депутати от различни британски партии ще се опитат да спрат сценарий Брекзит без споразумение в сряда. Ивет Купър от Лейбъристката партия ще внесе законопроект за отлагане на Брекзит след 12 април, пише "Гардиън".

Депутати, които са против Брекзит без споразумение, ще внесат плана в Камарата на общините, където утре вероятно ще се проведат нови ориентировъчни гласувания, след като парламентът не успя да намери алтернативно решение на гласуванията в понеделник вечерта.

Великобритания е близо до Брекзит без сделка, предупреди Барние

Великобритания е близо до Брекзит без сделка, предупреди Барние

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит направи коментара след поредния провал в британския парламент

Усилията ще бъдат съсредоточени върху предложението на Купър, което предвижда парламентът да поиска от премиера Тереза Мей да излезе с предложение за отлагане на Брекзит, за да се гарантира, че Обединеното кралство няма да напусне Общността без споразумение.

През миналата седмица депутатите прокараха поправка, която им дава власт да поемат контрол над дневния ред на законодателния орган, както и да дебатират и прокарват промени.

Верхофстат: Твърдият Брекзит е почти неизбежен

Верхофстат: Твърдият Брекзит е почти неизбежен

В сряда Великобритания или излиза от тресавището, или се изправя пред бездната

Купър обясни, че правителството може да реши с каква продължителност да е отлагането на Брекзит.И ако ЕС излезе с алтернативно предложение за отлагане на Брекзит, то ще трябва да бъде подложено на гласуване в Камарата на общините.

"Ние наистина сме в опасна ситуация със сериозен и растящ риск от без сделка след 10 дни", подчерта тя и добави, че премиерът има отговорността да предотврати това.

Законопроектът е подкрепян от консерватора Оливър Летуин, който стои зад предложението за ориентировъчните гласувания. Депутатът отбеляза, че си струва да се прокара предложението, въпреки че се очаква голяма опозиция.

Законопроектът с един член ще бъде внесен в британския парламент. 

Британският парламент отново отхвърли всички предложения за Брекзит

Британският парламент отново отхвърли всички предложения за Брекзит

Никой от четирите варианта не събра мнозинство…