След многочасови дебати и с крехко мнозинство от 27 гласа парламентът в Лондон все пак даде знак, че той ще определи какъв ще е разводът в ЕС, съобщи АП.

Поправката беше внесена от консерватора сър Оливър Летуин. Така беше заобиколен блокажът в парламентарната процедура и беше дадена възможност на депутатите тази седмица да определят кой вариант за прилагане на Брекзит ще бъде приемлив за мнозинството от членовете на Камарата на общините.

Три промени за Брекзит гласуват в британския парламент

Три промени за Брекзит гласуват в британския парламент

Лондон търси изход от задънената улица

Очаквано тридесет депутати от Консервативната партия гласуваха против правителството, включително трима заместник - министри - Ричард Харингтън, Алистър Бърт и Стив Брайън. Последните вече подадоха своите оставки от "Даунинг стрийт" 10.

Така премиерът Тереза Мей ще трябва да се бори и с опозиционери в собствения си кабинет.

Изменението не уточнява точно кои алтернативи ще бъдат предложени на депутатите, които трябва тази сряда самостоятелно да определят дневния ред на парламента, за да разгледат различни предложения относно положението около Брекзит.

Тереза Мей отхвърля перспективата за втори референдум за Брекзит

Тереза Мей отхвърля перспективата за втори референдум за Брекзит

Мей също така отхвърли възможността за договаряне на митнически съюз с ЕС

В същото време, както вече беше съобщено от британските медии, сред вариантите може да е избор между провеждане на втори референдум, отмяна на Брекзит, напускане на ЕС без сделка и запазване на членството на страната в Митническия съюз на ЕС и Единния европейски пазар.

С минимално мнозинство от 3 гласа беше отхвърлено предложението на опозицията да се иска от Брюксел ново удължаване на срока за напускане, ако до 5 април парламентът в Лондон все още не е постигнал съгласие за Брекзита.