Пътуващите британци ще получават печат в паспортите си всеки път, когато влизат и излизат от Европейския съюз в случай на Брекзит без споразумение. Това потвърдиха от Европейската комисия, цитирани от "Гардиън".

Съобщението за граничните проверки беше обявено няколко дни след като британското правителство си осигури кратко удължаване, което премества крайния срок за Брекзит до 12 април.

Плановете на ЕС за Брекзит без споразумение "не могат да са точно копие на ползите от членство в ЕС" и не са "миниспоразумения или договорена липса на споразумение", а едностранни мерки за избягване на проблеми от страна на ЕС, коментира официален представител в Брюксел.

За Брюксел Брекзит без сделка е "все по-вероятен"

За Брюксел Брекзит без сделка е "все по-вероятен"

"Въпреки че Европейският съюз продължава да се надява, че това няма да се случи"

В съобщение за медиите Европейската комисия потвърди, че гражданите на Обединеното кралство ще имат право на безвизово пътуване за кратки престои в ЕС (максимум 90 дни в рамките на 180-дневен период), ако Великобритания гарантира реципрочни ангажименти за гражданите на всички страни членки на ЕС.

"Вашият паспорт ще бъде подпечатван както когато влизате в ЕС, така и когато го напускате, така че този период от 90 дни, който е безвизов, може да бъде изчислен", отбелязаха от администрацията в Брюксел.

В друго завръщане към отминали времена и порядки, пътуващите британци могат да бъдат молени от граничните служители да предоставят информация за целта на тяхното посещение и дали имат достатъчно пари за съществуване по време на престоя си. Багажът им ще подлежи на митнически проверки.

Брекзит без споразумение също така би означавал завръщане на безмитните магазини и правото на британските пътуващи да искат възстановяване на ДДС, платен за стоки по време на престоя им в ЕС, при условие, че разполагат с необходимите документи.

Парламентът на Великобритания гласува сделката за Брекзит във вторник?

Парламентът на Великобритания гласува сделката за Брекзит във вторник?

"Даунинг стрийт" съобщи, че все още не е взето окончателно решение