Европейската комисия (ЕК) обяви, че сценарий за Брекзит без споразумение става във все по-вероятен вследствие на най-новите развития около споразумението за оттегляне на Великобритания от Европейския съюз. Това се изтъква в официално съобщение за медиите от пресслужбата на ЕК.

Комисията отбеляза, че Обединеното кралство може да излезе от Европейския съюз без споразумение на 12 април и че вече е готова за подобно развитие.

Повече от 5 млн. души искат отмяна на Брекзит

Повече от 5 млн. души искат отмяна на Брекзит

Най-популярната петиция в британската история

"Въпреки че Европейският съюз продължава да се надява, че това няма да се случи, ако Споразумението за оттегляне не бъде ратифицирано до 29 март (петък), сценарият "без споразумение" може да се случи на 12 април", се подчертава в изявлението.

От Европейската комисия добавят: "Тъй като е все по-вероятно Обединеното кралство да излезе от Европейския съюз без споразумение на 12 април, Европейската комисия днес приключи подготовката си за вариант "без споразумение."

Брекзит без сделка ще е катастрофален за икономиката на Великобритания

Брекзит без сделка ще е катастрофален за икономиката на Великобритания

Това предупреди британският финансов министър Филип Хамънд

Разглеждайки възможните резултати от Брекзит, Лондон може да напусне ЕС на 12 април без споразумение, да поиска ново удължаване преди 12 април при условие, че ще се проведат избори за Европейски парламент във Великобритания, и накрая, да върне споразумението през тази седмица пред парламента, за да бъде одобрено и да може Великобритания да излезе от ЕС на 22 май.

Междувременно еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси заяви, че Великобритания все още може да избегне Брекзит без сделка. На срещата си в Брюксел в петък лидерите на Европейския съюз дадоха на британския премиер Тереза Мей последен шанс да избегне хаотичния Брекзит.

Лондон със секретен документ за Брекзит без сделка

Лондон със секретен документ за Брекзит без сделка

Критични ще са първите три месеца