Британският премиер Тереза Мей заяви пред парламента, че ще отхвърли план за провеждане на нов референдум за Брекзит, ако депутати го предложат чрез потенциален индикативен процес на гласуване.

Отговаряйки на депутата от групата на независимите Крис Лесли, Мей изтъкна, че втори референдум за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз ще се конфронтира с резултатите от първото всенародно допитване, което се проведе през юни 2016 г.

Мей призна: Все още няма достатъчно подкрепа за трето гласуване на сделката за Брекзит

Мей призна: Все още няма достатъчно подкрепа за трето гласуване на сделката за Брекзит

Време е парламентът да поеме контрол, обяви Корбин

Мей също така отхвърли възможността за договаряне на митнически съюз с ЕС след Брекзит, ако депутатите подкрепят споразумението в индикативните гласувания. Мей настоя, че е много важно за страната да може да договоря свои собствени търговски споразумения, след като излезе от ЕС.

По-рано днес британският премиер заяви, че все още няма достатъчна подкрепа в британския парламент за споразумението, което тя сключи с ЕС за развода. Въпреки това тя изключи варианта за предоговаряне на споразумението, за да спечели по-голяма подкрепа в парламента. Мей също така изрази несъгласието по т. нар. поправка "Летуин", която ще позволи на британските депутати да решават по отношение на бъдещите преговори с ЕС за Брекзит.