Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви пред Камарата на общините, че все още няма достатъчно подкрепа за провеждане на трето гласуване на споразумението й за Брекзит, съобщават британски медии.

Тя се надява да получи необходимата подкрепа за ратифициране на сделката.

Парламентът на Великобритания гласува сделката за Брекзит във вторник?

Парламентът на Великобритания гласува сделката за Брекзит във вторник?

"Даунинг стрийт" съобщи, че все още не е взето окончателно решение

На 12 март законодателите отхвърлиха изменената сделка на Мей. Гласуването приключи с 391 гласа "против" срещу 242 гласа "за". На 15 януари 432 британски депутати срещу 202 гласуваха против споразумението на Мей.

В началото Мей говори за писмото си до председателя на Европейския съвет Доналд Туск за отлагане на Брекзит. Тя повтори, че позицията й е била Обединеното кралство да напусне ЕС още на 29 март. Но премиерът отбеляза, че осъзнава необходимостта от защита на Обединеното кралство и от щетите, които Брекзит без сделка може да нанесе върху Северна Ирландия, където няма изпълнителна власт за предприемане на мерки за минимизиране на риска. Мей обобщи предложението на ЕС.

Брекзит без сделка ще е катастрофален за икономиката на Великобритания

Брекзит без сделка ще е катастрофален за икономиката на Великобритания

Това предупреди британският финансов министър Филип Хамънд

Снимка 414368

Източник: ЕПА

Припомняме, Великобритания има срок до 12 април да одобри споразумението за Брекзит, за да се избегне вариантът за излизане без сделка. Ако депутатите отхвърлят за трети път сделката, то Лондон до 12 април трябва да обяви пред Европейския съвет какво следва. Ако депутатите този път подкрепят споразумението на премиера Тереза Мей, Великобритания ще получи удължаване на срока за напускане до 22 май, според решенията на Европейския съвет от миналата седмица.

Мей отбеляза, че датата за напускане на Брекзит вече е променена в международен план. Тя предупреди, че ако не бъде сторено на Острова, ще създаде юридическа несигурност.

Ирландия отсече: Великобритания да забрави за още отлагания на Брекзит

Ирландия отсече: Великобритания да забрави за още отлагания на Брекзит

Има "умора от Брекзит" в ЕС

Министър-председателят потвърди, че все още няма достатъчно подкрепа, за да спечели третото гласуване.

По думите й правителството остава ангажирано в опитите си да разбере дали Камарата на общините може да постигне консенсус, ако споразумението не бъде ратифицирано. Но Мей е "скептична" във връзка с този процес.

След това думата взе лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин, който обяви, че подходът на правителството за Брекзит се е превърнал в "национална излагация". Според него проведената през миналата седмица среща на върха на ЕС е още един провал за британския премиер. Той заяви, че е било "безотговорно" и "опасно" от Мей да тласка парламента срещу народа с речта си през миналата седмица.

Великобритания трябва да свикне да гледа отстрани

Великобритания трябва да свикне да гледа отстрани

Но има късмет с просветени, мъдри и щедри господари, коментира The Economist

Хората са разочаровани. Не е изненада, че хората излязоха на марш срещу правителството. Дори и поддръжниците на Брекзит са разочаровани, каза Корбин и повтори, че със сделката на Мей е свършено.

Време е парламентът да поеме контрол, да работим заедно върху План Б, призова той.

Премиерът се обяви против поправката "Летуин", която ще позволи на депутатите да определят посоката на преговорите.

Корбин обяви, че поправката ще бъде подкрепена от Лейбъристката партия.