Британските депутати отхвърлиха сделката, договорена от премиера Тереза Мей за напускането на Европейския съюз.
След дебати 432 депутати отхвърлиха споразумението на Тереза Мей, а едва 202 депутати го подкрепиха.

Подобен развой на гласуването бе очакван, след като много депутати и политически лидери се изказаха против сделката с Брюксел.

Два месеца и половина преди датата, в която Великобритания трябва да напусне Европейския съюз и две години и половина след референдума за Брекзит, страната е все по-разделена, а бъдещето ѝ противоречиво.

Протести пред парламента в Лондон

Протести пред парламента в Лондон

Поддръжници и противници на Брекзита защитават своите позиции

Докато привържениците на излизането на Великобритания от Евросъюза са в очакване на раздялата с Брюксел, за противниците - тя е равносилна на катастрофа.

За последен и пореден път министър-председателят на Великобритания Тереза Мей предупреди, че сценарий Брекзит без споразумение представлява "реална заплаха" за единството на Великобритания в речта си пред Камарата на общините на 14 януари.

От Кралския монетен двор съобщиха, че от началото на този месец силно е нараснало търсенето на злато във Великобритания. Най-много продажби има в Северна Ирландия. Борсите също са в очакване на резултатите от вота в британския парламент.

Колко голяма ще е загубата на Мей на вота за Брекзит?

Колко голяма ще е загубата на Мей на вота за Брекзит?

Всеки е съгласен в Уестминстър, че Мей ще изгуби довечера

От ЕС следят с внимание събитията в Лондон. Главният европейски преговарящ Мишел Барние ще изчака крайния резултат от вота, независимо от късния час, и ще се срещне след това с депутатите в Европейския парламент в Страсбург.

В парламента в Дъблин ирландският премиер Лео Варадкар повтори казаното от Тереза Мей, че нейната сделка е единственото споразумение на масата и е подкрепено от 28 европейски правителства, включително това в Лондон.