Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей предупреди, че сценарий Брекзит без споразумение представлява "реална заплаха" за единството на Великобритания, съобщават британски медии.

Мей говори пред Камарата на общините в последен опит да убеди депутатите да подкрепят сделката, която ще бъде подложена на гласуване във вторник, 15 януари.

Демократичната юнионистка партия няма да подкрепи сделката за Брекзит

Демократичната юнионистка партия няма да подкрепи сделката за Брекзит

Не можем да подкрепим споразумението на Тереза Мей

"Само 74 дни до 29 март последиците от гласуване против това споразумение стават все по-ясни", каза тя пред депутатите и повтори, че нейното споразумение отговаря на резултатите от референдума.

Премиерът подчерта, че при ратифициране на сделката страната ще има почти две години да завърши следващата фаза от преговорите, а също така е възможно удължаване на преходния период, ако се наложи.

Въпреки че признава, че сделката "не е перфектна" и че представлява компромис, Тереза Мей увери, че всяка споразумение с ЕС ще съдържа защитен механизъм и призова депутатите "да не подвеждат британския народ".

Тереза Мей: Брекзит може да спре, ако отхвърлите сделката с ЕС

Тереза Мей: Брекзит може да спре, ако отхвърлите сделката с ЕС

Най-вероятният резултат ще бъде парализа на парламента и "риск да няма Брекзит"

Тя отново отхвърли вероятността Великобритания да напусне Общността по-късно от предварително заложената дата 29 март и отбеляза, че правителството е категорично в намерението си да изведе страната от ЕС в края на март.

Мей обяви ясно, че Великобритания никога няма да позволи връщане на "твърда" граница с Ирландия. По думите й ЕС е обявил, че не вижда защитния механизъм като единствения, който може да избегне "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Министър-председателят призова депутатите да разгледат споразумението още веднъж и да помислят как историята ще ги съди, как ще влязат в учебниците с решението си утре.

Малък шанс за Мей да прокара споразумението за Брекзит

Малък шанс за Мей да прокара споразумението за Брекзит

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс призна, че премиерът е в слаба позиция

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви от своя страна, че Мей не е осигурила обещаните от нея правни гаранции. Според него писмото на Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер не съдържа нищо повече от сърдечни думи. Корбин вярва, че Мей е изправена пред "унизителна загуба" и отбеляза, че вината е изцяло нейна. Лейбъристът смята, че сделка, която може да бъде подкрепена от долната камара на парламента, трябва да включва оставане в митническия съюз и поддържане на стандартите на ЕС.

ЕС се подготвя да отложи Брекзит до юли

ЕС се подготвя да отложи Брекзит до юли

Крайният срок 29 март за излизане от ЕС сега се разглежда от Брюксел като малко вероятен

Ако споразумението на правителството бъде отхвърлено на гласуването утре, време е за предсрочни избори и ново правителство, категоричен Корбин.