Брекзит може да спре, ако споразумението ми с ЕС бъде отхвърлено.

Това предупреди министър-председателят на Великобритания Тереза Мей по време на реч за Брекзит, пише "Гардиън".

Според нея, ако депутатите гласуват против сделката, най-вероятният резултат ще бъде парализа на парламента и "риск да няма Брекзит".

Малък шанс за Мей да прокара споразумението за Брекзит

Малък шанс за Мей да прокара споразумението за Брекзит

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс призна, че премиерът е в слаба позиция

Тя повтори, че трябва да се изпълни волята на британския народ, изразена по време на референдума през 2016 г.

Министър-председателят обясни какви нови уверения за защитния механизъм е получила от ЕС. Мей отбеляза позицията на ЕС, че няма да има предоговаряне на споразумението. Тя се опита да получи подкрепа за конкретна дата за прекратяване на защитния механизъм.

ЕС обяви, че това не е възможно, отбеляза тя и призна, че Брюксел е отхвърлил исканията й за конкретна дата за механизма. Но Мей подчерта, че е осигурила "нови ценни гаранции".

По думите й Брюксел е обявил, че работата за новите отношения може да започне преди 29 март.

Според нея Брюксел се е съгласил, че в новите отношения няма да има подобен защитен механизъм. Мей добави, че сега има ясно обяснение, че споразумението за напускане и политическата декларация са в пакет.

Мей допълни, че ЕС е обявил, че гаранциите за защитния механизъм имат правна сила.

Тереза Мей: Брекзит без сделка е катастрофа

Тереза Мей: Брекзит без сделка е катастрофа

Ключово гласуване в Лондон

Тя за пореден път се обяви против оставане в митническия съюз, тъй като Обединеното кралство няма да може да има независима търговска политика.

Тереза Мей отказа да изключи напълно вероятността за удължаване на Член 50 от Лисабонския договор. Тя иначе каза, че не вярва, че правителството трябва да удължава Член 50 или да организира нов референдум.

По-рано се появи информация, че Европейският съюз се подготвя до отложи Брекзит най-малко до юли, ако премиерът на Великобритания Тереза Мей не успее да прокара споразумението в парламента, което ще бъде подложено на гласуване във вторник, 15 януари.

Има вероятност за отлагане на Брекзит

Има вероятност за отлагане на Брекзит

Споразумението с Лондон няма да служи като основа при преговори с други членки

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпратиха писмо на Мей, в което потвърждават, че няма да има предоговаряне на сделката, но ще се опитат да се избегне защитният механизъм за границата на Ирландия със Северна Ирландия.

В същото време министърът на международната търговия Лиъм Фокс призна, че премиерът е в слаба позиция преди речта й пред парламента в 15,30 часа местно време. Според него не е възможно правителството да получи подкрепата на депутатите.

Брекзит може и да няма, допусна Лондон

Брекзит може и да няма, допусна Лондон

Това предупреди министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт