Британските депутати, които възнамеряват да отхвърлят споразумението на Тереза Мей за Брекзит през следващата седмица, рискуват да настъпи парализа и Великобритания потенциално да не напусне ЕС.

Това предупреди министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт, цитиран от "Ройтерс".

Обединеното кралство, петата най-голяма икономика в света, ще напусне най-големия търговски съюз след 80 дни, но има голяма вероятност парламентът да отхвърли споразумението на Мей във вторник на 15 януари, което ще доведе до Брекзит без сделка.

"По-вероятното да се случи, ако това споразумение бъде отхвърлено, е това, че има риск от Брекзит парализа и когато това се случи, никой не знае какво ще последва и големият риск, и това, за което се тревожат хората, е, че ние реално не изпълняваме това, за което гласуваха", обясни Хънт пред Скай нюз.

Вчера премиерът на Япония Шиндзо Абе предупреди, че светът не иска Великобритания да напусне ЕС без споразумение. Той напълно подкрепи споразумението на Мей.

Сделката на Тереза Мей с ЕС за Брекзит била заплаха за националната сигурност

Сделката на Тереза Мей с ЕС за Брекзит била заплаха за националната сигурност

Това предупредиха бивши висши служители в областта на сигурността

Много британски депутати искат напускане на ЕС без обвързаност, но Хънт подчерта, че парламентът, където управляващата Консервативна партия няма мнозинство, вероятно няма да позволи на страната да напусне ЕС без никакво споразумение.

"Мисля, че сега е по-малка вероятността парламентът да позволи напускане без споразумение", изтъкна министърът пред Би Би Си.

Корбин поиска предсрочни избори за излизане от Брекзит безизходицата

Корбин поиска предсрочни избори за излизане от Брекзит безизходицата

Лейбъристите ще гласуват против сделката за Брекзит