Лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корбин призова за свикване на предсрочни избори за излизане от безизходицата с Брекзит, съобщават "Гардиън" и други британски медии.

Мей изгуби ключов вот в парламента за Брекзит
Обновена

Мей изгуби ключов вот в парламента за Брекзит

Премиерът трябва да представи План Б за Брекзит в рамките на три дни

По време на реч в Уейкфийлд Корбин поиска организиране на предсрочен вот при първа възможност.

Мей: Ако искате да избегнете Брекзит без сделка, гласувайте за споразумението ми

Мей: Ако искате да избегнете Брекзит без сделка, гласувайте за споразумението ми

Демократичната юнионистка партия няма да подкрепи управляващите

"Тази парализа не може да продължава", предупреди той и добави, че работата и прехраната на британците са поставени под риск.

"Ако не могат да се осигурят парламентарни избори, ние ще вземем под внимание всички варианти на масата, включително и кампания за референдум", обяви Джереми Корбин. По думите му обаче приоритетът трябва да е парламентарни избори пред друг референдум, тъй като това е "не само най-практичният вариант, но също така и най-демократичният". Според него изборите ще дадат на управляващата партия нов мандат за преговори за постигане на по-добро споразумение с ЕС.

Лейбъристите гласят вот на недоверие при отхвърляне на сделката на Мей за Брекзит

Лейбъристите гласят вот на недоверие при отхвърляне на сделката на Мей за Брекзит

Днес британският парламент възобновява дебата

Снимка 399447

Източник: ЕПА

"Нека няма съмнение, че споразумението на Тереза Мей е лошо споразумение за страната ни и лейбъристите ще гласуват против в парламента през следващата седмица", съобщи той позицията на лейбъристите.

Коментирайки вчерашната информация, че лейбъристите ще организират вот на недоверие, той призна, че Лейбъристката партия няма достатъчно подкрепа в парламента, за да спечели гласуването. Корбин призова депутатите да подкрепят лейбъристите за излизане от безизходицата.

Той призова Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС след Брекзит.

Корбин отбеляза, че лейбъристите ще поискат от ЕС да се отложи излизането на Великобритания, ако поемат властта, за да има повече време за нови преговори по Брекзит.

Поражение за Мей в британския парламент за Брекзит

Поражение за Мей в британския парламент за Брекзит

Депутатите прокараха поправка, която да затрудни излизането без сделка

Снимка 399445

Източник: ЕПА

Британски журналисти коментират, че Корбин е повторил същите неща: лейбъристите ще гласуват против сделката за Брекзит, призовават за предсрочни избори и ще внесат вот на недоверие, но не казват конкретна дата.

Междувременно британското правителство обяви, че депутатите ще дебатират План Б в рамките на 90 минути според настоящия план.

Вчера парламентът прокара предложение, което принуждава премиера Мей да представи алтернативен план в рамките на три дни, ако нейното споразумение бъде отхвърлено от законодателния орган.

Снимка 399449

Източник: ЕПА