Лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джереми Корбин ще внесе вот на недоверие в парламента веднага, ако премиерът Тереза Мей изгуби гласуването на споразумението за Брекзит през следващата седмица.

Британският министър на търговията в сянка Бари Гардинър от Лейбъристката партия съобщи информацията пред Би Би Си, предаде "Гардиън". 

Поражение за Мей в британския парламент за Брекзит

Поражение за Мей в британския парламент за Брекзит

Депутатите прокараха поправка, която да затрудни излизането без сделка

Той подчерта, че лейбъристите очакват във вторник правителството да загуби при гласуването на най-важното законодателство в парламента вероятно през последните 50 и повече години, за което кабинетът преговаря две години.

Следващото нещо, по думите му, е вот на недоверие.

Други представители на лейбъристите също потвърдиха, че ще внесат вот на недоверие срещу Мей, ако сделката за Брекзит бъде отхвърлена. Лейбъристката партия настоява за предсрочни избори.

Днес британският парламент възобновява дебата за договореното от Мей с ЕС споразумение за Брекзит. Гласуването ще се проведе във вторник на 15 януари.

Британското правителство: Гласуването за Брекзит е на 15 януари
Обновена

Британското правителство: Гласуването за Брекзит е на 15 януари

Мей търси гаранции от евролидерите

Междувременно председателят на парламента Джон Бъркоу ще позволи на депутатите да гласуват поправка, която може да принуди премиера Тереза Мей да предостави нов план за Брекзит в рамките на три дни, ако настоящото споразумение с ЕС бъде отхвърлено, пише "Гардиън".