Двама бивши висши британски служители в областта на сигурността, които подкрепят Брекзит, предупредиха, че споразумението за Брекзит с Европейския съюз на британския премиер Тереза Мей ще застраши националната сигурност на Великобритания, ако бъде прието от британските депутати през следващата седмица, съобщава Sky News.

Мей изгуби ключов вот в парламента за Брекзит
Обновена

Мей изгуби ключов вот в парламента за Брекзит

Премиерът трябва да представи План Б за Брекзит в рамките на три дни

Бившият шеф на тайната разузнавателна служба МИ-6 Ричард Диърлав и бившият началник на отбраната Чарлз Гътри предупредиха, че споразумението би "застрашило националната сигурност на страната по фундаментален начин", като оставя аспекти от нея в "чужди ръце". Това е станало в писмо до местни лидери на Консервативната партия, като ги предупреждава да не подкрепят настоящото споразумение за Брекзит.

"Погребано в споразумението е предложението за "нови, дълбоки и специални отношения" с ЕС в областта на отбраната, сигурността и разузнаването, което пресича трите фундамента на нашата политика за национална сигурност", се изтъква в писмото.

Мей: Ако искате да избегнете Брекзит без сделка, гласувайте за споразумението ми

Мей: Ако искате да избегнете Брекзит без сделка, гласувайте за споразумението ми

Демократичната юнионистка партия няма да подкрепи управляващите

Диърлав и Гютри подкрепиха Брекзит преди референдума през 2016 г., в който Великобритания гласува за излизане от ЕС, твърдейки, че излизането от ЕС ще бъде по-добро за отбраната и сигурността на Великобритания.

"Моля, уверете се, че вашият депутат ще гласува срещу това лошо споразумение и подкрепя суверенния Брекзит по правилата на Световната търговска организация", се допълва в писмото.

Британският министър по сигурността Бен Уолъс заяви през ноември, че излизането от ЕС без споразумение би застрашило сътрудничеството с Общността и ще повлияе на способността да се гарантира обществената сигурност.

Лейбъристите гласят вот на недоверие при отхвърляне на сделката на Мей за Брекзит

Лейбъристите гласят вот на недоверие при отхвърляне на сделката на Мей за Брекзит

Днес британският парламент възобновява дебата