Японският премиер Шиндзо Абе обясни, че светът не иска хаотичен Брекзит и че напълно подкрепя споразумението на британския премиер Тереза ​​Мей за оттеглянето от Европейския съюз, сега изправено пред поражение в парламента, съобщава "Ройтерс".

Някои от водещите японски компании във Великобритания предупредиха, че Брекзит без сделка може да бъде катастрофа. След срещата си с Мей в Лондон, Абе коментира, че това е сценарий, който никой не иска да види.

"Япония има силна воля е да продължи да развива серизоно партньорство с Обединеното кралство, да инвестира повече в страната и да се радва на по-нататъшен икономически растеж заедно с Великобритания", обясни японският премиер.

"Ето защо ние наистина се надяваме, че Брекзит без сделка ще бъде избегнат и всъщност това е желанието на целия свят", допълни той.

Мей търси подкрепа за Брекзит и от Япония

Мей търси подкрепа за Брекзит и от Япония

Тази седмица британският премиер ще се срещне с японския си колега Абе

Японските фирми са похарчили повече от 46 милиарда британски лири във Великобритания, насърчавани от последователни британски правителства, откакто Маргарет Тачър им обеща благоприятна за бизнеса база, от която да търгуват в Европа.

Бъдещето на Брекзит остава несигурно, с опции, вариращи от хаотично излизане от ЕС до друг референдум за членство, защото британските законодатели се очаква на 15 януари да отхвърлят сделката, която Мей постигна с ЕС през ноември.

Абе е един от най-силните международни поддръжници на сделката на Мей за Брекзит, след ноември, когато двамата се срещнаха на Г-20 в Буенос Айрес през декември, за да се избегне "липсата на сделка" и да се гарантира прозрачност, предсказуемост и правна стабилност в процеса.

Мей изгуби ключов вот в парламента за Брекзит
Обновена

Мей изгуби ключов вот в парламента за Брекзит

Премиерът трябва да представи План Б за Брекзит в рамките на три дни

"Япония напълно подкрепя проекта за споразумение за оттегляне, изготвен между ЕС и премиера Мей, който предвижда преход, за да се гарантира правна стабилност за предприятията, които са инвестирали в тази страна", обясни той.

Въпреки това, инвеститорите се опасяват, че ако нейната сделка бъде отхвърлена, както се очаква, петата по големина икономика в света може да бъде потопена в хаотичен изход от най-големия търговски блок в света, което сериозно да наруши веригите за доставки.

Британският бизнес министър Грег Кларк каза също, че Брекзит без сделка ще бъде катастрофа, а партньори като Япония се нуждаят от уверение, че това ще бъде избегнато. Мей обясни пред репортерите, че единственият начин да се избегне такъв сценарий е законодателите да подкрепят споразумението.

Абе и Мей заявиха, че са обсъдили засилване на икономическите възможности за двете страни, след като японският лидер приветства интереса на Великобритания да се присъедини към всеобхватното и прогресивно споразумение за транс-тихоокеанско партньорство.

Корбин поиска предсрочни избори за излизане от Брекзит безизходицата

Корбин поиска предсрочни избори за излизане от Брекзит безизходицата

Лейбъристите ще гласуват против сделката за Брекзит