Европейският съюз се подготвя до отложи Брекзит най-малко до юли, ако премиерът на Великобритания Тереза Мей не успее да прокара споразумението в парламента, което ще бъде подложено на гласуване във вторник, 15 януари, пише "Гардиън".

Тереза Мей: Брекзит без сделка е катастрофа

Тереза Мей: Брекзит без сделка е катастрофа

Ключово гласуване в Лондон

Крайният срок 29 март за излизане от ЕС сега се разглежда от Брюксел като малко вероятен заради опозицията в британския парламент и очаква молба от Лондон за удължаване на Член 50 от Лисабонския договор през следващите седмици.

Специална среща на върха за отлагане на Брекзит се очаква да бъде организирана от председателя на Европейския съвет Доналд Туск след получаване на молба от Обединеното кралство.

Има вероятност за отлагане на Брекзит

Има вероятност за отлагане на Брекзит

Споразумението с Лондон няма да служи като основа при преговори с други членки

"Техническо" удължаване до юли вероятно ще даде допълнително време на Мей да измени и да ратифицира настоящото споразумение, след като "Даунинг стрийт" има ясна идея как ще събере необходимото мнозинство в Камарата на общините.

"Ако премиерът оцелее и ни уведоми, че се нуждае от повече време, за да получи подкрепата на парламента за споразумение, ще бъде предложено техническо удължаване до юли", каза представител на ЕС.

Високопоставени източници от Общността обявиха, че по-голямо удължаване може да доведе до организиране на предсрочни избори или втори референдум, въпреки че изборите за Европейски парламент през май ще усложнят ситуацията.

Брекзит може и да няма, допусна Лондон

Брекзит може и да няма, допусна Лондон

Това предупреди министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт

"Първото заседание на парламента е през юли. Ще се нуждаете от британски депутати, ако страната все още е членка. Но нещата в ЕС не са черно и бяло", коментира дипломат от ЕС.

Днес Европейската комисия ще публикува  писмо с уверения за временния защитен механизъм за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия.

Малък шанс за Мей да прокара споразумението за Брекзит

Малък шанс за Мей да прокара споразумението за Брекзит

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс призна, че премиерът е в слаба позиция