Европейският съюз днес ще изпрати писмо на Великобритания, в което дава уверения за спорната клауза за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия, информира RTE.

Тереза Мей: Брекзит без сделка е катастрофа

Тереза Мей: Брекзит без сделка е катастрофа

Ключово гласуване в Лондон

Писмото ще бъде изпратено от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

В документа двамата ще отбележат, че защитният механизъм не е предпочитаният от ЕС начин за избягване на "твърда" граница. В писмото ще има уверение, че ЕС не се опитва да подкопае Белфасткото споразумение чрез механизма, а също така, че Брюксел не иска да използва клаузата за тайно "анексиране" на Северна Ирландия.

Има вероятност за отлагане на Брекзит

Има вероятност за отлагане на Брекзит

Споразумението с Лондон няма да служи като основа при преговори с други членки

Писмото ще бъде изпратено един ден преди решаващото гласуване на споразумението за Брекзит в британския парламент. В него още веднъж се отхвърля вероятността за предоговаряне на споразумението или клаузата. Юнкер и Туск отказват да изпълнят искането на Лондон за ограничаване продължителността на клаузата до една година.

Брекзит може и да няма, допусна Лондон

Брекзит може и да няма, допусна Лондон

Това предупреди министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт

По-късно днес премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей ще се опита за последен път да убеди британските депутати да подкрепят договорената с ЕС сделка.