Премиерът на Великобритания Тереза Мей е малко вероятно да прокара споразумението си с ЕС за Брекзит.

Това призна високопоставен британски министър, след като представители на съюза са предупредили, че писмо с уверения за защитния механизъм, което ще бъде публикувано по-късно днес, не съдържа нищо ново, пише "Гардиън".

ЕС се подготвя да отложи Брекзит до юли

ЕС се подготвя да отложи Брекзит до юли

Крайният срок 29 март за излизане от ЕС сега се разглежда от Брюксел като малко вероятен

Днес следобед пред Камарата на общините Мей ще се опита да получи подкрепата на депутатите за договорената от нея сделка с ЕС с публикуването на кореспонденция с ръководителите на Общността.

Премиерът обеща да осигури допълнителна "юридическа и политическа гаранция" от Брюксел.

В писмото председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще подчертаят, че не възнамеряват да задействат механизма за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия. Те ще добавят, че механизмът е временно решение и ЕС ще направи всичко възможно за намиране на алтернативи.

Тереза Мей: Брекзит без сделка е катастрофа

Тереза Мей: Брекзит без сделка е катастрофа

Ключово гласуване в Лондон

Но представители на ЕС признаха, че писмото няма да предложи дата за прекратяване използването на защитния механизъм.

Британското правителство също ще публикува писмо, когато Мей се яви пред депутатите. В него се очаква да бъдат представени дати за финализиране на търговско споразумение с ЕС, с което защитният механизъм ще отпадне.

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс призна, че премиерът е в слаба позиция преди речта й пред парламента в 15,30 часа местно време. Според него не е възможно правителството да получи подкрепата на депутатите.

Фокс смята, че парламентът е "доминиран от политици, които искат да останат в ЕС" и добави, че "това е основата на проблема, който имаме". Министърът призова депутатите да покажат "смиреност" и да "уважат" резултатите от референдума. Той добави, че блокиране на Брекзит "ще разклати основите на отношенията между парламента и гласоподавателите в страната".

Има вероятност за отлагане на Брекзит

Има вероятност за отлагане на Брекзит

Споразумението с Лондон няма да служи като основа при преговори с други членки

По думите му Брекзит без споразумение може да се "преживее".

"Не мисля, че без споразумение е национално самоубийство. Това не е Дюнкерк, това е излизане от ЕС. Мисля, че без споразумение ще навреди на икономиката ни, да бъда честен, но мисля, че може да се преживее. Смятам, че спиране на Брекзит, политически, е катастрофа, от която може и да не се възстановим", коментира той пред Би Би Си.

Днес депутати от либералдемократите, лейбъристите, консерваторите и шотландските националисти внесоха два законопроекта за нов референдум. Единият от тях дава възможност на избирателите да гласуват за споразумението на Мей или за оставане в ЕС.