Британското правителство публикува писма между премиера Тереза Мей и председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за защитния механизъм, пише "Гардиън".

Кореспонденцията е за споразумението за напускане на ЕС от страна на Великобритания и защитния механизъм за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия.

В писмото си Юнкер и Туск предлагат "пояснения" относно сделката. Те отбелязват, че Брюксел "не желае защитният механизъм да влиза в сила" и потвърждават "решимостта си" да го заменят.

Малък шанс за Мей да прокара споразумението за Брекзит

Малък шанс за Мей да прокара споразумението за Брекзит

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс призна, че премиерът е в слаба позиция

"Ние не сме в позиция да се съгласим на нещо, което променя или не отговаря на споразумението за напускане", отбелязват двамата представители на ЕС.

Те уверяват, че Брюксел ще обмисли технологични варианти на защитния механизъм.

"Гардиън" отбелязва, че писмото като цяло не съдържа нещо ново за механизма. Има само уверения, че прилагането му ще бъде временно. Но Туск и Юнкер подчертават, че са сериозни относно намиране на технически решения по въпроса с границата, които ще направят защитния механизъм ненужен.

ЕС се подготвя да отложи Брекзит до юли

ЕС се подготвя да отложи Брекзит до юли

Крайният срок 29 март за излизане от ЕС сега се разглежда от Брюксел като малко вероятен

Европейската комисия също споделя намеренията си възможно най-бързо установяване на бъдещите отношения с Лондон. Юнкер и Туск обещават да "работят ускорено за споразумение до 31 декември 2020 г.", за да се гарантира, че защитният механизъм за Ирландия няма да бъде задействан. Дори и да бъде активиран този механизъм, това ще бъде с временен характер до сключване на споразумение, което ще гарантира избягване на "твърда" граница.

Тереза Мей: Брекзит без сделка е катастрофа

Тереза Мей: Брекзит без сделка е катастрофа

Ключово гласуване в Лондон

Комисията също изрази готовност за удължаване на преходния период, ако споразумението за бъдещите отношения не бъде готово до края на 2020 г., когато изтича договореният срок. Писмото също потвърждава, че споразумението за Брекзит няма да засегне Белфасткото споразумение от 1998 г., нито сътрудничеството между Ирландия и Северна Ирландия.