Десетки хиляди хора, които се противопоставят на излизането на Великобритания от Европейския съюз, се събраха, за да преминат през централната част на Лондон и да поискат нов референдум, докато задълбочаващата се криза около Брекзит рискува да свали от власт премиера Тереза Мей, отбелязва "Ройтерс".

След три години мъчителни дебати все още не е сигурно как, кога или дори дали Брекзит ще се случи, докато Мей се опитва да намери изход от най-тежката политическа криза във Великобритания от десетки години.

Мей намекна вчера, че може да не върне в парламента през следващата седмица претърпялото вече две поражения нейно споразумение с ЕС по развода, оставяйки стратегията си за Брекзит пред разпадане. Консервативни медии като The Times и The Daily Telegraph съобщиха, че нараства натискът върху Мей да подаде оставка.

"Това е недопустимо, положението, в което се намираме, и се опасявам, че Тереза е проблемът", коментира депутатката Анна Субри, която подкрепя оставането в ЕС и която напусна Консервативната партия на Мей, за да се присъдени към групата на независимите депутати през февруари.

"Тя трябва да си ходи, а ние имаме нужда от временен премиер, който може да протегне ръка, да постави страната на първо място и да върне това обратно на британския народ. Ето за какво всички ние демонстрираме днес", изтъкна още Субри.

Лондон със секретен документ за Брекзит без сделка

Лондон със секретен документ за Брекзит без сделка

Критични ще са първите три месеца

Въпреки че страната и нейните политици са разделени по въпроса за Брекзит, повечето са съгласни, че това е най-важното стратегическо решение, пред което е изправено Обединеното кралство след Втората световна война.

Протестиращите поддръжници на оставането на страната в ЕС се събраха за демонстрацията в района на Мраморната арка до Хайд парк около обяд, преди шествието им да премине покрай кабинета на премиера на Даунинг стрийт 10 и да завърши пред парламента.

Въпреки че нямаше официална оценка на броя на протестиращите, репортер на "Ройтерс" каза, че десетки хиляди хора са се събрали още преди официалното започване на събитието.

Ирландия отсече: Великобритания да забрави за още отлагания на Брекзит

Ирландия отсече: Великобритания да забрави за още отлагания на Брекзит

Има "умора от Брекзит" в ЕС

Организаторите бяха убедени, че размерът на тълпата ще надмине подобен митинг, проведен през октомври, когато поддръжници посочиха, че в демонстрацията са участвали около 700 000 души.

18-годишната Фийби Пул, която държеше плакат с надпис "никога няма да предадем ЕС", което е препратка към песен на попзвездата от 1980-те години Рик Астли, не е била достатъчно голяма, за да има право на глас на референдума през 2016 г. за излизането на Великобритания от ЕС.

"Ние дойдохме тук днес, защото се чувстваме така, сякаш бъдещето ни е откраднато от нас. Нашето поколение ще трябва да живее с последствията от това бедствие", коментира тя пред "Ройтерс", допълвайки: "Ще стане по-трудно да си намеря работа. Вече виждате, че много големи компании напускат. Притеснена съм за бъдещето."

Брюксел иска от Лондон до 12 април да одобри споразумението за Брекзит

Брюксел иска от Лондон до 12 април да одобри споразумението за Брекзит

Това стана ясно след вчерашната среща на върха

Двеста автобуса от цяла Великобритания са били резервирани, за да откарат хората в Лондон за шествието.

Петиция за отмяна на Брекзит е събрала около 4 млн. подписа само за 3 дни, след като Тереза Мей каза на обществеността, че "аз съм на ваша страна" за Брекзит и призова депутатите да подкрепят споразумението ѝ с Брюксел.

На референдума на 23 юни 2016 г. 17,4 млн. гласоподаватели, или 52 процента, подкрепиха Брекзит, докато 16,1 млн. души, или 48 процента, подкрепиха оставането в Общността.

Ала оттогава противниците на Брекзит проучват начините за провеждането на нов референдум.

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

Това показва проектокомюнике, разпространено преди срещата на върха тази вечер

Тереза Мей многократно е отхвърляла възможността за провеждането на нов референдум за Брекзит, като заяви, че това ще задълбочи разделенията и ще подкопае подкрепата за демокрацията. Привържениците на Брекзит твърдят, че втори референдум ще предизвика голяма конституционна криза.

Поддръжниците на Брекзит изтъкват, че въпреки че разводът с ЕС може да доведе до някаква краткосрочна нестабилност, в дългосрочен план Великобритания ще процъфтява, ако се освободи от онова, което те определят като обречен експеримент в доминирания от Германия съюз, който далеч изостава от другите големи световни сили.

Някои социологически проучвания показаха лека промяна в подкрепа на оставането в Европейския съюз, но сякаш няма решителен превес на тези настроения над тези за излизането от ЕС.

Много гласоподаватели във Великобритания твърдят, че стават все по-отегчени от Брекзит, а Мей заяви в сряда, че те искат този етап от процеса по Брекзит да бъде доведен до край.

Макрон: Брекзит без сделка е все по-вероятен

Макрон: Брекзит без сделка е все по-вероятен

Тереза Мей официално поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни