ЕС е готов да отложи Брекзит до 22 май. Това показва проектокомюнике, разпространено преди срещата на върха тази вечер в Брюксел. 

Тя е изцяло посветена на Брекзит, който трябва да настъпи на 29 март, но това изглежда все по-сложно. 

Брюксел е склонен на отсрочка, ако британските депутати следващата седмица одобрят споразумението. То вече бе отхвърляно два пъти. 

Това съобщи "Ройтерс", като разкри текста на комюникето. 

В него се казва още, че друго отлагане не е възможно и като причина се цитира, че Лондон няма да насрочи избори за Европарламент. 

Брекзит без сделка е все по-вероятен сценарий. За това предупреди френският президент Еманюел Макрон. Това ще се случи, ако британските депутати не одобрят споразумението, което бе договорено между ЕС и Лондон.

Готови сме и за такъв вариант, увери той.

Макрон: Брекзит без сделка е все по-вероятен

Макрон: Брекзит без сделка е все по-вероятен

Тереза Мей официално поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни

Канцлерът на Германия Ангела Меркел по-рано изрази готовност да подкрепи кратко отлагане на Брекзит. Тя обаче намекна, че молбата на премиера на Великобритания Тереза Мей за отсрочка до 30 юни е проблематична.

По думите й, ако сделката не бъде прокарана през следващата седмица, може да се проведе извънредна среща на върха на ЕС.

Мей не смята да отлага Брекзит след 30 юни

Мей не смята да отлага Брекзит след 30 юни

В официално изявление на „Даунинг стрийт“…

Вчера премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей официално поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ЕС ще даде на Великобритания само кратко отлагане на Брекзит, ако депутатите прокарат сделката за Брекзит през следващата седмица. По-рано беше разпространен документ, който показва, че Европейската комисия иска отлагане на Брекзит до 23 май или до края на 2019 г.