Канцлерът на Германия Ангела Меркел изрази готовност да подкрепи кратко отлагане на Брекзит. Тя обаче намекна, че молбата на премиера на Великобритания Тереза Мей за отсрочка до 30 юни е проблематична, информира "Ройтерс".

Мей не смята да отлага Брекзит след 30 юни

Мей не смята да отлага Брекзит след 30 юни

В официално изявление на „Даунинг стрийт“…

Меркел изрази позицията на Германия за Брекзит пред Бундестага преди да отпътува за Брюксел за срещата на върха.

Лидерът на Германия изглежда споделя притесненията на Европейската комисия, че предложението на Мей за отлагане на Брекзит означава, че Великобритания все още ще е член на ЕС по време на изборите за Европейски парламент през май.

90% от британците определят като национално унижение поведението на Лондон за Брекзит

90% от британците определят като национално унижение поведението на Лондон за Брекзит

Британското общество е разделено по отношение кой е виновен за настоящата безпътица

"По отношение на датата 30 юни, трябва да вземем под внимание, че имаме избори за Европейски парламент през май. Това означава, че легитимността на европейските избори трябва да бъде гарантирана. Но ние уверено можем положително да говорим за кратко отлагане", каза канцлерът пред законодателния орган.

Меркел повтори позицията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че е възможно отлагане на Брекзит за кратък период, ако парламентът на Великобритания подкрепи сделката на Мей през следващата седмица.

Германският канцлер изтъкна, че Берлин ще подкрепи молба на Мей евролидерите да одобрят споразумение за предпазния механизъм за Ирландия. Според канцлера това е най-трудният аспект от Брекзит.

ЕС настоява Лондон да напусне Общността до 22 май?

ЕС настоява Лондон да напусне Общността до 22 май?

Би било неприемливо Великобритания да остане в съюза по време на планираните за края на май избори

"Втората молба е да се отложи датата за напускане до 30 юни. Лидерите на ЕС27 интензивно ще обсъдят тази молба. Принципно ние можем да изпълним тази молба, ако имаме положително гласуване в британския парламент през следващата седмица за документа за излизане", обясни Меркел.

По думите й, ако сделката не бъде прокарана през следващата седмица, може да се проведе извънредна среща на върха на ЕС.

Вчера премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей официално поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ЕС ще даде на Великобритания само кратко отлагане на Брекзит, ако депутатите прокарат сделката за Брекзит през следващата седмица. По-рано беше разпространен документ, който показва, че Европейската комисия иска отлагане на Брекзит до 23 май или до края на 2019 г.