Европейският съюз ще настоява Великобритания да напусне Общността до 22 май, съобщава кореспондент на "Дейли телеграф", който се позовава на високопоставен източник.

Според вземащите решения в ЕС би било неприемливо Великобритания да остане в съюза по време на планираните за края на май избори за Европейски парламент.

Мей не смята да отлага Брекзит след 30 юни

Мей не смята да отлага Брекзит след 30 юни

В официално изявление на „Даунинг стрийт“…

Джеймс Крисп написа в "Туитър", че високопоставен представител е разкрил, че представителите на 27-те страни членки ще "настояват за 22 май".

"Повечето" страни членки на ЕС са против отлагането на Брекзит да продължи след изборите през май, допълва кореспондентът, позовавайки се на информация от среща на посланиците в сряда.

"Очаква се "просто" писмено заключение" от евролидерите тази вечер, докато председателят на Европейския съвет Доналд Туск е "отворен" за вероятността от "специална среща на върха" в случай, че през "следващата седмица се провали" третото гласуване на сделката за Брекзит в Камарата на общините, става ясно още от разпространяваната информация.

90% от британците определят като национално унижение поведението на Лондон за Брекзит

90% от британците определят като национално унижение поведението на Лондон за Брекзит

Британското общество е разделено по отношение кой е виновен за настоящата безпътица

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви преди днешната среща на Европейския съвет, че плавен Брекзит е в интерес на Великобритания, Германия и останалите страни членки. Меркел подчерта, че Брюксел е приел мерки в случай на Брекзит без сделка, но все още може да се избегне подобен сценарий.

Вчера премиерът на Обединеното кралство Тереза Мей официално поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 30 юни. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ЕС ще даде на Великобритания само кратко отлагане на Брекзит, ако депутатите прокарат сделката за Брекзит през следващата седмица. По-рано беше разпространен документ, който показва, че Европейската комисия иска отлагане на Брекзит до 23 май или до края на 2019 г.