Европейският съюз настоява отлагането на Брекзит да приключи до 23 май, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на документ.

По-рано днес премиерът на Великобритания Тереза Мей официално поиска отлагане на Брекзит до 30 юни в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Европейската комисия е против запазване на членството на Великобритания в ЕС до 30 юни, както предложи Мей, пише в документа на ЕС, видян от осведомителната агенция.

Франция и Италия обмислят да блокират отлагане на Брекзит

Франция и Италия обмислят да блокират отлагане на Брекзит

Андреа Ледсъм потвърди, че премиерът Тереза Мей ще поиска кратко отлагане

На днешното си заседание Комисията направи преглед на процеса по Брекзит. Официални представители са написали, че евролидерите, които ще се срещнат с Мей в четвъртък, са изправени пред "двоен" избор: кратко отлагане на процеса от 29 март до 23 май или дълго отлагане най-малко до края на тази година, като Великобритания е задължена да участва на евроизборите на 23 май.

"Всяко предложение на Великобритания за отлагане трябва да продължи до 23 май 2019 г. или трябва да бъде значително по-дълго, и ще изисква участие на европейските избори. Това е единственият начин да се защити функционирането на институциите на ЕС и способността им да вземат решения", пише в документа.

Юнкер: ЕС вероятно няма да вземе решение за отлагане на Брекзит тези дни

Юнкер: ЕС вероятно няма да вземе решение за отлагане на Брекзит тези дни

Премиерът няма да поиска дълго отлагане напускането на ЕС

Страните членки, които трябва да получат допълнителни места в Европейския парламент след Брекзит, трябва да знаят от средата до края на април дали Великобритания ще е в ЕС на евровота.

В документа също се отбелязва, че при всяко отлагане на Брекзит Обединеното кралство трябва в "духа на лоялно сътрудничество", ангажимент за "конструктивно въздържане" по ключови въпроси, такива като дългогодишната бюджетна рамка на ЕС и запълване на топ местата в ЕС след евровота.

Париж предупреди, че Великобритания може да не получи отлагане на Брекзит

Париж предупреди, че Великобритания може да не получи отлагане на Брекзит

Ако правителството не представи "нова стратегия или план"