Премиерът на Великобритания Тереза Мей ще поиска само кратко отлагане на Брекзит - по-малко от три месеца след бунт сред министрите, желаещи напускане на ЕС, и депутатите, които заплашват управлението на министър-председателя, пише "Гардиън".

Париж предупреди, че Великобритания може да не получи отлагане на Брекзит

Париж предупреди, че Великобритания може да не получи отлагане на Брекзит

Ако правителството не представи "нова стратегия или план"

Мей обмисляше да поиска по-дълго отлагане на Брекзит и участие на изборите за Европейски парламент, ако нейното споразумение не бъде прокарано в парламента. Но министри и депутати са категорично против подобен сценарий.

"Даунинг стрийт" съобщи, че премиерът няма да поиска дълго отлагане напускането на ЕС.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обаче заяви пред германско радио тази сутрин, че решението за отлагане на Брекзит най-вероятно няма да бъде взето на срещата на върха този четвъртък. Според него евролидерите може да се наложи да се срещнат през следващата седмица.

Барние: Мей да предложи "нещо ново", за да оправдае дълго отлагане на Брекзит

Барние: Мей да предложи "нещо ново", за да оправдае дълго отлагане на Брекзит

Ние сме изправени пред истинска несигурност

Юнкер подчерта пред "Дойчландфунк": "Впечатлението ми е...че тази седмица на Европейския съвет няма да бъде взето решение, но вероятно ще има още една среща през следващата седмица".

Госпожа Мей няма споразумение, нито в кабинета, нито в парламента, отбеляза той.

Премиерът на Обединеното кралство ще изпрати писмо на председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за отлагане на Брекзит. Но всички 27 страни членки ще трябва да вземат единодушно решение. ЕС обяви, че Лондон трябва да мотивира решението си.

Мей пише на Туск за отлагане на Брекзит

Мей пише на Туск за отлагане на Брекзит

Говорителят не каза дали това ще се случи днес или утре

Тереза Мей вероятно ще се опита още веднъж да подложи сделката си за Брекзит на гласуване в парламента през следващата седмица, но е малко вероятно, ако не успее да издейства някакви промени.