Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние обяви, че премиерът на Великобритания Тереза Мей трябва да предложи "нещо ново", за да оправдае дълго отлагане на Брекзит, пише "Гардиън".

Той подчерта на пресконференция след среща на Съвета на ЕС, че Брюксел ще е скептичен, ако Великобритания поиска дълго отлагане и кратко отлагане на Брекзит като алтернатива. Според него това трябва да бъде свързано с ново развитие.

Меркел: До последната минута ще се боря за плавен Брекзит

Меркел: До последната минута ще се боря за плавен Брекзит

Европейският съюз трябва да реагира на всички желания на Обединеното кралство

Ключов момент в преговорите. Имаме 10 дни до 29 март - датата, която Великобритания избра за Брекзит. Двете страни отделиха много време за преговори. Те договориха споразумение за напускане. Ако Великобритания иска да напусне ЕС по плавен начин, това споразумение за напускане е единственото възможно. Ако споразумението не бъде ратифицирано, "ние сме изправени пред истинска несигурност", коментира Барние и подчерта, че сега ЕС се нуждае избор, предложен от Лондон.

По думите му отлагането на Брекзит може да увеличи икономическата и политическата цена. 

ЕС може да отложи решението си за Брекзит

ЕС може да отложи решението си за Брекзит

Предстои лидерите да се срещнат в Брюксел по-късно тази седмица

Сега всички страни трябва да финализират подготовката за Брекзит без сделка, отбеляза той. Ако Великобритания поиска отлагане, ЕС трябва да знае какви са причините за това решение, продължи Мишел Барние и добави: "Ключовите въпроси са: "Това увеличава ли шансовете за ратифициране на споразумението и Великобритания иска ли повече време за промяна на плана?".

Барние сподели още, че работната рамка за бъдещите отношения може да бъде направена "по-амбициозна", ако Лондон поиска.

Отлагането на Брекзит ще удължи несигурността. И ЕС не трябва да отлага несигурността без добра причина, категоричен е той.

Германия предупреди Великобритания: Спрете да тествате търпението ни

Германия предупреди Великобритания: Спрете да тествате търпението ни

Великобритания да излезе "най-накрая" с конкретни предложения

По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск проведе среща с премиера на Ирландия Лео Варадкар в Дъблин. Туск обяви, че ЕС трябва да знае защо Мей иска отлагане на Брекзит.

Говорителят на британския премиер съобщи, че Мей ще изпрати писмо до Туск с искане за отлагане на Брекзит. Очаква се да поиска отлагане до 30 юни.