Крайно време е да се вземе решение по Брекзит, вие сте уморени от вътрешни битки и политически борби. Това заяви премиерът Тереза Мей, на "Даунинг стрийт", в официално изявление пред пресата, в което се обърна директно към британците, предаде Би Би Си.
Основният й упрек за липсата на решение беше отправен към парламента.

"Вие сте уморени от вътрешни борби, уморени от политически игри, мистериозните процедурни ходове, уморени от депутатите, които говорят само за Брекзит, докато вие имате реални проблеми с образованието на децата, със здравеопазването, престъпността." - коментира премиерът на Великобритания.

Тя посочи, че не смята да отлага излизането от ЕС след 30 юни, въпреки призивите на някои депутати за по-дълга отсрочка, която би дала възможност за промяна на посоката.

Мей каза още, че отлагането предизвиква у нея "голямо лично съжаление".

По думите й, сега е ред на депутатите да вземат решение.

По-рано тя изпрати писмено заявление до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с което поиска отлагане на Брекзит до 30 юни.

От своя страна Туск изрази увереност, че останалите 27 страни от ЕС ще се съгласят на краткосрочно отлагане, но само ако през следващата седмица британският парламент одобри сделката между Лондон и Брюксел, постигната от Тереза Мей.

Туск: ЕС ще даде на Лондон само кратко отлагане на Брекзит, ако прокара сделката

Туск: ЕС ще даде на Лондон само кратко отлагане на Брекзит, ако прокара сделката

Ако е необходимо, той ще свика извънредна среща на върха през следващата седмица

Припомняме, споразумението на два пъти беше отхвърлено от депутатите.

Критиците на Мей посрещнаха изявлението й с недоумение и възмущение.

"Нима това е всичко? Премиерът ни накара да чакаме, за да каже отново същите неща и да обвини всички, освен себе си? Възмутително!" - написа в Туитър лейбъристът Бил Естерсън.

90% от британците определят като национално унижение поведението на Лондон за Брекзит

90% от британците определят като национално унижение поведението на Лондон за Брекзит

Британското общество е разделено по отношение кой е виновен за настоящата безпътица

Премиерът на Шотландия Никола Стърджън заяви, че до сегашната ситуация е довела именно позицията на Мей по Брекзит.

"Тя можеше да промени посоката след първото си поражение при гласуването на споразумението с ЕС. Но тя продължава да ни принуждава да избираме между лошо споразумение и липса на споразумение." - коментира Стърджън.